Gazdag csirkés pite tésztakosárban: krémes, tejszínes a töltelék
Egy finom, házi készítésű csirkehúsos pite szinte minden étkezésre tökéletes fogás lehet. Receptünket ezúttal zöldségekkel gazdagon és krémes mártással prezentáljuk.
A csirkés pitét azért szeretem, mert ötvöződik benne a húsos, zöldséges, fűszeres ragu és a vajas tészta íze. Az elkészítése is viszonylag egyszerű, hiszen alapvetően egy ragut főzünk, amit aztán betöltünk 2 réteg vajas tészta közé, végül megsütjük a sütőben.
Persze a sütésre oda kell figyelni, hogy nehogy megégjen valahol a pite, de lássuk be, hogy nem egy bonyolult, viszont annál látványosabb és finomabb fogásról beszélünk.
A sárgarépa, a zeller, a hagymák, a tejszín és a csirke együtt egy igazán különleges ízélményt hoznak létre!
Gazdag csirkés pite
Hozzávalók 8 adaghoz
A pitéhez:
- 2 csomag vajas tészta (leveles)
- 450 g csirkemellfilé vagy csirkecomb
- 1 db sárgarépa
- 1 szál zeller
- 70 g sótlan vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 g liszt
- 0.75 tk só
- 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
- 1 tk szárított kakukkfű
- 400 ml csirkealaplé
- 150 ml zsírszegény tejszín
- 125 g fagyasztott zöldborsó
- 1 db tojás
A díszítéshez:
- 1 ág kakukkfű
Elkészítés:
A vajas tésztát vegyük ki a hűtőből.
A zöldségeket tisztítsuk meg, a répát, a zellert és a csirkét kockázzuk fel.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon kezdjük el olvasztani a vajat, majd dobjuk rá a felaprított vörös-, illetve fokhagymát.
Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a csirkét és a felaprított zöldségeket.
Pároljuk együtt kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a lisztet, a sót, a fekete borsot, a szárított kakukkfüvet, a csirkealaplevet és a tejszínt. Fontos, hogy a liszt ne csomósodjon be, tehát keverjük át alaposan, vagy ha biztosra akarunk menni, akkor keverjük el a lisztet a csirkealaplében, mielőtt hozzáadnánk a többi hozzávalóhoz.
Közepes lángon főzzük tovább 20 percig.
Ha valaki sűrűbb mártást szeretne készíteni, akkor még dobjon rá kb. 10 percet a főzésre, hogy a mártás még jobban be tudjon sűrűsödni.
Ekkor kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A pite tésztáját lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki. A cél, hogy a pitetésztát 5-8 cm-rel nagyobbra nyújtsuk, mint amekkora a pitesütő forma.
A tésztát helyezzük bele az előzőleg kivajazott és enyhén kilisztezett sütőformába úgy, hogy a szélei túllógjanak a sütőformán. A tésztát ujjal nyomkodjuk bele a formába, hogy mindenhol szépen kitöltse azt. A tészta túlnyúlt részeit vágjuk le egy késsel.
A korábban elkészült csirkés ragut kanalazzuk bele a vajas tésztába. A tetejét szórjuk meg fagyasztott borsóval.
Ezután nyújtsuk ki a másik vajastészta-lapot is akkorára, hogy az szépen lefedje a pitét. A túlnyúló részeket ezúttal is vágjuk le. A pite széleit egy villával nyomkodjuk le, hogy ezzel is lezárjuk azt. A felső tésztalapot szurkáljuk meg egy villával, hogy a sütés közben kiszabaduló gőz távozni tudjon a pitéből.
Enyhén verjük fel a tojást, majd kenőecset segítségével kenjük meg alaposan a felső tésztát.
A pitét süssük az előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Ha a pite elkészült, vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt pihentessük legalább 10 percig, hogy az szeletelhetőre hűljön.
-
2024-05-05 11:08:01
-
2024-04-21 11:08:01
-
2024-03-23 09:28:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!