Így készül a vegán sajtszósz: ezzel a változattal nem foghatsz mellé

1
Nyomtatás
Vegan-sajtszosz-queso-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az egyik legfinomabb és legegyszerűbben készülő vegán sajtszósz, ami pont olyan, mint a mexikói queso: torlillachips mellé kötelező!

Ez a sajtszósz amellett, hogy vegán, elképesztően finom és nagyon egészséges is, hiszen sok teljes értékű hozzávalót tartalmaz. Míg a legtöbb vegán sajtszószrecept sok zsiradékból készülő vegán sajtot használ fő hozzávalóként, addig ennek a változatnak kesudió az alapja. A kesu érdekessége, hogy hosszabb áztatás után szépen megpuhul, és turmixgépben selymes állagúra lehet dolgozni.

Éppen ezért (és semleges íze, illetve világos színe miatt) nagyon kedvelt alapanyaga a vegán konyhának, hiszen megfelelő fűszerezéssel sok tejtermék – főleg sajt, túró és ricotta – tökéletesen helyettesíthető vele úgy édes, mint sós ételekben. Ebben a receptben a hamis sajtszósz mexikói ízesítést kap, így tökéletes választás tortillachips mellé mártogatósként, de tacóba, burritóba vagy hamburgerbe is teheted.

Vegán sajtszósz

Vegan-sajtszosz-queso

Hozzávalók 6 személyre

  • 150 g nyers kesudió
  • 120 g kókuszjoghurt (cukormentes)
  • 150 g salsaszósz
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 0.5 tk chilipor
  • 0.5 tk füstölt paprika
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 1 ek savanyított jalapeño
  • 2 ek víz
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A kesut tegyük egy nagyobb tálba, és öntsünk rá legalább háromszoros mennyiségű forró vizet. 1 órát áztassuk, majd szűrjük le, és tegyük turmixgépbe.

Adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és dolgozzuk teljesen krémesre. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon