Így készül a vegán sajtszósz: ezzel a változattal nem foghatsz mellé
Ez az egyik legfinomabb és legegyszerűbben készülő vegán sajtszósz, ami pont olyan, mint a mexikói queso: torlillachips mellé kötelező!
Ez a sajtszósz amellett, hogy vegán, elképesztően finom és nagyon egészséges is, hiszen sok teljes értékű hozzávalót tartalmaz. Míg a legtöbb vegán sajtszószrecept sok zsiradékból készülő vegán sajtot használ fő hozzávalóként, addig ennek a változatnak kesudió az alapja. A kesu érdekessége, hogy hosszabb áztatás után szépen megpuhul, és turmixgépben selymes állagúra lehet dolgozni.
Éppen ezért (és semleges íze, illetve világos színe miatt) nagyon kedvelt alapanyaga a vegán konyhának, hiszen megfelelő fűszerezéssel sok tejtermék – főleg sajt, túró és ricotta – tökéletesen helyettesíthető vele úgy édes, mint sós ételekben. Ebben a receptben a hamis sajtszósz mexikói ízesítést kap, így tökéletes választás tortillachips mellé mártogatósként, de tacóba, burritóba vagy hamburgerbe is teheted.
Vegán sajtszósz
Hozzávalók 6 személyre
- 150 g nyers kesudió
- 120 g kókuszjoghurt (cukormentes)
- 150 g salsaszósz
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 1 tk őrölt kömény
- 0.5 tk chilipor
- 0.5 tk füstölt paprika
- 2 ek sörélesztőpehely
- 1 ek savanyított jalapeño
- 2 ek víz
- 1 csokor friss koriander apróra vágva (opcionális)
Elkészítés:
A kesut tegyük egy nagyobb tálba, és öntsünk rá legalább háromszoros mennyiségű forró vizet. 1 órát áztassuk, majd szűrjük le, és tegyük turmixgépbe.
Adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és dolgozzuk teljesen krémesre.
-
2024-05-06 09:32:01
-
2024-04-14 10:16:01
-
2024-04-12 10:32:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!