Sörben párolt, hagymás csülök: leomlik a hús a csontról
Finomabb lesz a csülök, ha végig a sütőben puhul, és közben sörrel locsolgatod.
A sertés egyik legizgalmasabb része a csülök, melyből ínycsiklandó sültet lehet készíteni. Ha csonttal együtt kerül a sütőbe, akkor bő vízben főzd elő a húst. A főzővízbe bátran tegyél hagymát, fokhagymát és fűszereket, így miközben puhul, remek ízeket szív magába.
A gusztusos étel elkészítése nem nehéz. Csupán arra kell felkészülni, hogy időigényes művelet, de megéri a belefektetett munka, mert fejedelmi finomság kerül az asztalra, amely után mind a tíz ujjadat megnyalod!
A húst mossuk meg, majd tegyük egy nagy lábasba a megtisztított vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel és az egész borssal együtt. A csülökre öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi, majd fedő alatt főzzük 60-80 percig, addig, amíg megpuhul (a sütési idő több is lehet a csülök méretétől függően). Ezután a csülköt szűrjük le, a levét tegyük félre, bableves vagy krumplileves főzésénél jól jöhet.
A savanyú káposztát alaposan mossuk meg és nyomkodjuk ki.
Vegyünk elő egy jénait, magas falú tepsit vagy más hőálló edényt, és kenjük ki kevés zsiradékkal, majd helyezzük rá a savanyú káposztát.
Irdaljuk be a csülök bőrét, ha szeretnénk, majd helyezzük a savanyú káposztára. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, öntsük rá a sört, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép pirosra. A sütési idő változó (40-60 perc), érdemes 10 percenként ránézni, miközben sül, a pecsenyelével locsolgassuk. Amikor szép piros, akkor elkészült.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu