Isteni, mutatós pisztáciás sütemény gránátalmás mázzal borítva: légies a mennyei tészta

pisztáciássüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem, nem ételszínezék borítja az álompuha süti tetejét, gránátalmalé színezi meg a porcukrot.

Pisztáciarajongók, figyelem! Az alábbi puha, légiesen könnyű és mennyei süti szinte teljes egészében pisztáciából áll, a tésztának több mint a felét adja ki az őrölt mag, a liszt csak mellékszereplő. A sütin tökéletesen érződik a pisztácia íze, de a színe is megmutatkozik a tésztán, illetve nagyon omlós és könnyű lesz az édesség textúrája.

Hogy ne csak finom, mutatós is legyen, mázat is készítettem a tetejére: a porcukrot a szokásos citromlé mellett gránátalmalével kevertem ki, így gyönyörű, vibráló rózsaszín árnyalatot kapott a krém. Gránátalmalevet a friss gyümölcsből érdemes kinyerni: a magokból is kinyomkodhatsz egy evőkanálnyira valót, de akár ki is facsarhatod a rubinvörös vitaminbombát, mint ahogyan a citromot szokás. A savanykás máz tökéletes kontrasztot képez majd az édes tésztával.

Mire kell figyelni?

Első próbálkozásra nem lett tökéletes a sütim: kevesebb liszttel készítettem, hogy inkább a pisztácia domináljon, azonban úgy túl vajas és picit töményebb lett, nem tartotta meg szépen a formáját, úgyhogy módosítottam rajta, az alább megadott mennyiségekkel dolgozz. Ha túlkevered a tésztát, vagy nem megfelelő ideig sütöd, beeshet a közepe – ez velem is megtörtént –, úgyhogy mindenre nagyon figyelj oda. Ha pedig mégis megtörténik a baj, akkor sincs gond, amúgy is fejjel lefelé kell tálalni a mutatós sütit, így senki nem veszi majd észre a szépséghibát.

Pisztáciás sütemény

pisztáciássüti2

Hozzávalók 10 szelethez

Süti:

  • 100 gramm pirított pisztácia (héj nélküli súlya)
  • 70 gramm liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 nagy csipet
  • 115 gramm vaj (puha)
  • 100 gramm cukor
  • 1 db biocitrom héja
  • 2 db tojás

Máz:

  • 60 gramm porcukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek gránátalmalé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 11x25 centis kenyérsütő formát.

A pisztáciát tegyük aprítógépbe a liszttel együtt, daráljuk finomra. Keverjük bele a sütőport és a sót is.

A puha vajat keverjük habosra a cukorral és a citrom reszelt héjával. Adjuk hozzá a tojásokat, keverjük alaposan össze. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat is, míg egynemű nem lesz a tészta, de nem szabad túlkeverni.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. 

Fordítsuk rá egy tálcára, hogy az alja legyen felül.

A porcukrot keverjük össze a citrom- és a gránátalmalével, majd kenjük a kihűlt süti tetejére. Ha szeretnénk, pisztáciával vagy gránátalmamagokkal díszítsük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük