Mutatós zöldség pogácsába sütve: póréhagymás finomság nem csak vegáknak

póréhagymás pogácsa
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fasírtból bármennyit meg tudok enni, nagyon szeretem. Nem mindig vágyom húsos változatra, de szerencsére zöldségekből is lehet finom és laktató fogást készíteni.

Amennyire nem rajongok a vöröshagymáért, annál jobban szeretem a póréhagymát. Nem csíp, mint a társai, inkább picit édeskés, kellemes íze van, és az arra érzékenyeknél a gyomrot sem bántja. A fokhagyma és a vöröshagyma jótékony hatásait egyesíti, de nem lesz kellemetlen szagunk utána. A póréhagyma egyszerre zöldség és fűszer, valamint gyógynövény is. 

Mi minden készülhet póréhagymából?

A póréhagymát legtöbbször karikákra vágom - először eltávolítom a külső leveleket és a gyökérzetét, majd alaposan megmosom - és kevés olívaolajon megpárolom, majd valamilyen szósz alapanyagának használom fel. Nagyon finom belőle a krémleves is, ami ebben a hideg időben jól fel is melegít, de kis húsmentes fasírtkákat is lehet belőle csinálni. Annak is érdemes kipróbálnia, aki amúgy húsevő, mert garantáltan nem lesz hiányérzete. Ráadásul a póréhagyma kalóriaszegény étel, így fogyókúrázóknak is bátran ajánlott. 

Póréhagymás pogácsák

póréhagymás pogácsa recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 darab póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymát karikázzuk fel, majd egy kevés olajon pároljuk meg, majd ha megpuhult, pirítsuk, amíg szép világosbarna nem lesz. Tegyük félre egy kicsit, és ha kihűlt, vágjuk apró darabokra. A többi hozzávalót keverjük össze, majd a végén forgassuk bele a póréhagymákat is. Ha nem állna össze, tegyünk még hozzá egy kis zsemlemorzsát. Formázzunk belőle korongokat, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A pogácsákat kenjük meg egy kis olívaolajjal és süssük meg őket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük