Selymes póréhagymás krumplikrémleves: félórás, olcsó vacsoraötlet

pórécover

A krémes póréhagymás leves egy kis cayenne-borssal megbolondítva elképesztően finom. Nagyon gyorsan elkészül, végtelenül egyszerű - mi kell még?

Egy jó forró krémlevessel sosem lehet mellélőni. Az már csak hab a tortán, hogy alig kell hozzá valami, nagyon olcsó és gyors leves, ami mégis elvarázsolja a vendégeket. A hozzávalók nagy részét valószínűleg a kamránkban is megtaláljuk, lehet, hogy boltba sem kell lemennünk hozzá. 

A krumpli és a póréhagyma édeskés íze mellé egy kis tejszín kerül, ez hozza harmóniába az ízeket. Az igazi csavar azonban a cayenne-bors - el lehet persze készíteni nélküle is a levest, de akkor pont a pikantériája veszik el.

Cayenne-bors

A cayenne-bors - a nevével ellentétben - nem egy borsfajta, hanem egy chilipaprika durva őrleménye. Az elnevezése félrefordításból születhetett, hiszen a "pepper" szó az angolban borsot és paprikát is jelent. Nagyon erőteljes, csípős ízű paprika, úgyhogy vigyázzunk a fűszerezéssel, kis mennyiséget tegyünk csak a levesbe. 

Krumpli-póréhagyma krémleves

póréajánló

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 darab póréhagyma
  • 3 darab krumpli
  • 1 darab vöröshagyma
  • 4.5 bögre zöldségalaplé
  • 0.25 bögre főzőtejszín
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál snidling
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.25 teáskanál cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket. A póréhagymának távolítsuk el a sötétzöld leveleit, a többi részét vágjuk össze apróra. A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk őket kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk össze.

Egy lábasban olvasszuk fel a vajat.

Adjuk hozzá a vöröshagymát, a póréhagymát és az összezúzott fokhagymát. Dinszteljük a hagymákat kb. 5 percig.

Adjuk hozzá a kockázott krumplit, sót, borsot, cayenne-t. Vegyítsük el a hozzávalókat, fedjük le a lábast, és pároljuk az alapanyagokat, amíg a krumpli el nem kezd puhulni.

Mehet rá a zöldségalaplé, forrás után alacsony lángon főzzük, amíg a krumpli teljesen meg nem puhul.

Botmixerrel pürésítsük a levest, ha nehezen megy, akkor kisebb adagokban is lehet, akár turmixgép segítségével.

Tegyük vissza a gáztűzhelyre a krémlevest, öntsük hozzá a tejszínt, alacsony lángon 3-5 perc alatt főzzük össze.

Frissen vágott snidlinggel tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük