Klasszikus pulykanyakleves rengeteg zöldséggel és petrezselyemmel - Főételként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Finom, laktató leves, ráadásul, ha elég ideig főzzük, olyan omlós lesz a hús, hogy magától lejön a csontról.
Biztos vagyok benne, hogy minden családban elhangzott ez a poén, mikor az alábbi receptre került a sor: "Na, ki kér egy nyaklevest?". A pulykanyakleves velejárója volt ez a vicces mondás, jókat nevettünk rajta gyerekként.
Én sosem ódzkodtam az aprólékoktól, belsőségektől, nagymamám számtalan tyúkot és kacsát tartott, ebbe nőttem bele. Sajnos pulykánk nem volt, viszont rajongtunk a belőle készül levesért, így nem egyszer készült nálunk pulykanyakból a vasárnapi leves.
Ha esetleg még nem ettetek pulykanyakat, ne ódzkodjatok tőle, rengeteg hús van rajta, ami olyan omlósra fő, hogy magától lejön a csontról. Ráadásul nagyon gazdaságos választás, nem kerül sokba, mégis nagyon laktató és finom étel készíthető belőle.
Pulykanyakleves
Hozzávalók 6 személyre
- 6 darab pulykanyak
- 3 darab répa
- 3 darab fehérrépa
- 0.5 darab zellergumó
- 1 darab karalábé
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab tv-paprika
- 1 teáskanál egész bors
- ízlés szerint só
- 2 liter víz
Elkészítés:
A pulykanyakakat mossuk meg, tisztítsuk meg, ha szükséges, majd tegyük fel 2-2,5 liter hideg vízben főni.
Közben a répát, fehérrépát, karalábét, zellert pucoljuk meg, vágjuk tetszőleges darabokra. A fokhagymát és a hagymát hámozzuk meg, hagyjuk őket egészben. A paprikának vágjuk le a tetejét a csumájával együtt, csak ezt tesszük a levesbe, a többi részét félrerakjuk.
Ha a víz forr, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a sót, borsot, körülbelül egy-másfél órán át főzzük a pulykanyakat fedő alatt, közben a keletkező habot szűrő segítségével szedjük le róla. Másfél óra után adjuk hozzá a zöldségeket.
A zöldségekkel együtt is főzzük még legalább 1-1,5 órát, mikor minden puha, dobjuk bele a csokor petrezselymet, azzal együtt is főzzük még 10-20 percig. Akkor van kész a leves, ha a hús már leválik a csontról. Forrón tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors