Villámgyors, sütés nélküli puncsgolyó – Házi baracklekvárral lesz az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akár maradék piskótával, akár babapiskótával is készítheted ezt a pofonegyszerű puncsgolyót.
A puncsos édességek nagyon szerethetők, a rózsaszín mázzal bevont sütemények minden cukrászdában kaphatóak. A sütemény alapja a rum, általában már a piskótát is ebbe mártják bele, a tetejére pedig rózsaszín fondant kerül. A piskóta szinte tocsog a rumos cukorsziruptól, a tömény édes íz szinte kötelező.
Kicsit eltérve a megszokott cukrászdai ízektől, a cukrot baracklekvárral lehet helyettesíteni, és máris nem lesz olyan émelyítő a végeredmény. Főleg, hogy ezek a golyók csak ízvilágban emlékeztetnek a puncsra, a rózsaszín fondant kimarad, a piskótát pedig darált babapiskóta helyettesíti. A végeredmény egy villámgyorsan, sütés nélkül készült desszert, amely biztosan nagy sikert fog aratni.
Puncsgolyó
Hozzávalók 10 adaghoz
- 250 gramm babapiskóta
- 80 gramm porcukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 200 gramm sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 50 milliliter víz
- 1 kávéskanál rumaroma
- elhagyható mazsola
Elkészítés:
A babapiskótát daráljuk le. Egy kis részét majd félre kell tenni, mert abba kell belehempergetni a golyókat.
Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, majd kanalazzuk bele a lekvárt és a cukrot. Aki szereti a mazsolát, most tegye bele, én kihagytam. Tegyük fel a tűzhelyre és kevergetve addig melegítsük, amíg a cukor el nem olvad. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kakaót, a vaníliakivonatot, majd a rumaromát. Várjuk meg, amíg kihűl.
Keverjük össze a megdarált babapiskótával, gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk belőle golyókat, majd hempergessük meg őket a maradék darált babapiskótában.
Akkor lesz igazán finom az édesség, ha egy pár órát állni hagyjuk.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors