Sajttal és joghurttal sül krémesre a sütőtök: kétszer kerül a sütőbe
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtök nagyon egészséges, ráadásul sütve, főve is isteni, ha kivételesen nem édes irányba vinnéd, próbáld ki az alábbi receptet.
Szuper egyszerű, egészséges recept a töltött sütőtök, ráadásul alig van vele munka. Eszméletlenül krémes lesz a töltelék a joghurtnak és a sajtnak köszönhetően, utóbbiból érdemes minél többfélét használni, én most a parmezán és a gouda mellett tettem le a voksomat, de cheddarral vagy füstölttel is mennyei lehet.
Ha diétásabb verzióban készítenéd el, válassz zsírszegény joghurtot és sajtot, annyira laktató lesz a tök, hogy nem igényel maga mellé semmilyen más kiegészítőt. Sütőtökből bármilyet használhatsz, legyen az kanadai vagy nagydobosi, én most éppen muskotályosba botlottam bele.
A recept lényege, hogy a tök kétszer sül, először csak önmagában, míg teljesen puha nem lesz, aztán pedig a sajttal és joghurttal együtt kerül vissza még pár percre pirulni.
Sajttal és joghurttal sült sütőtök
Hozzávalók 4 személyre
- 2 kilogramm sütőtök
- 220 gramm görög joghurt
- 50 gramm parmezán
- 200 gramm sajt (gouda)
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A sütőtököt mossuk meg, vágjuk félbe, majd kalanazzuk ki belőle a magokat.
Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a vágott felével felfelé. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük bele a fűszereket. Toljuk a sütőbe, süssük 40-50 percig, míg a villa könnyen bele nem megy a húsába.
Vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg langyosra hűl.
Óvatosan kanalazzuk ki a húsát, de egy kicsit, kb. fél centi vastag peremet hagyjunk a héjban, nehogy elszakadjon, megsérüljön.
Adjuk a tök húsához a görög joghurtot, a parmezánt és a gouda sajt felét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Egy villa segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat, míg egészen krémes nem lesz a massza.
Töltsük vissza a sajtos masszát a tökhéjakba, majd szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre, míg a tetején szépen megpirul a sajt.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors