Selymes sörös sajtszósz rengeteg cheddarral – Szuper mártogatós nem csak nachos mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akkor jó, ha selymes, egynemű a sajtszósz, a sörtől aromás, a cheddartól krémes lesz, az egyik legfinomabb mártogatós.
Szuper alaprecept, a sörös sajtszósz a kerti partik sztárja lesz, nem csak nachos mellé, de húsokhoz, zöldségekhez vagy akár foszlós perechez is tökéletes mártogatós. Sörből érdemes valamilyen aromás világos sört választani, IPA-val például isteni lesz, de ez ízlés szerint variálható.
Fontos, hogy a sajtszósz krémes, selymes legyen, ezért kisebb adagokban keverjük bele a cheddart - ha esetleg darabos marad, öntsük a szószt egy tálba, tegyük a mikróba, majd 10 másodpercenként keverjük át, míg teljesen egynemű nem lesz. Ha nem rögtön kínáljuk, vagy esetleg marad belőle, gáztűzhelyen érdemes megmelegíteni.
Bár nem az alaprecept része, a Worchestershire-szósz feldobja a mártogatóst, de jól működik a sajttal a chiliszósz vagy akár az almaborecet is.
Sörös sajtszósz
Hozzávalók 10 adaghoz
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 250 milliliter tej
- 125 milliliter világos sör
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 0.25 teáskanál só
- 340 gramm cheddar sajt
- opcionális Worchestershire-szósz
Elkészítés:
A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban. Ha felolvadt, keverjük bele a lisztet, folyamatosan kevergetve fél percig pirítsuk.
Fokokozatosan adagolva öntsük bele a sört, majd a tejet. Kevergetve főzzük 5-7 percig, míg be nem sűrűsödik. Ha sűrű, keverjük bele a sót, mustárt és - ha használunk - 1 teáskanál Worchesterhire-szószt.
Húzzuk le a tűzről, majd kisebb adagokban keverjük bele a reszelt cheddar sajtot, míg az összes el nem olvad, ne maradjon benne nagyob darab. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images