Ropogós, tavaszi spárgás pite: alig van munka a leveles tésztás finomsággal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kalóriaszegény, vitaminokban dúskáló spárga szezonja április végén kezdődik és egészen júniusig tart, érdemes vadászni és beszerezni a királyi zöldséget, mert nagyon változatosan lehet elkészíteni.
A legtöbben a spárgát - mivel kalóriaszegény - párolva szokták tálalni könnyű köret formájában, arról azonban nem érdemes megfeledkezni, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható zöldség. Isteni krémlevest lehet belőle készíteni, lehet tepsiben sütni, grillezni, a zsenge darabokat nyersen salátákba is belepakolhatjuk. Ha nagyobb mennyiségben vásárolunk belőle, télire le is fagyaszthatjuk a zöldséget, csak mielőtt hibernálnánk, pároljuk meg.
A tisztító hatású zöldség három színben pompázik: fehér, zöld és lila. A zöld karakteres ízéről híres, míg a fehér enyhébb, lágy aromával bír, bátran párosíthatjuk más zöldségekkel, remekül harmonizál krémes mártásokkal, például hollandival; a lila ritkában fellelhető, jóval édesebb ízű.
A spárga bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, rendkívül magas az aszparginsav-tartalma, ami az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá. Semmiképp ne hagyjuk ki, szezonjában készítsünk belőle egyszerű, gyors, de nagyon mutatós finomságot, ha tehetjük bátran fagyasszuk, 8 hónapig gond nélkül tárolhatjuk.
Spárgás pite leveles tésztából
Hozzávalók 6 személyre
- 1 csomag leveles tészta
- 1 marék metélőhagyma
- 1 teáskanál tárkony
- 6 evőkanál mascarpone
- 10 darab zöld spárga
- 1 darab tojás
- 1 darab citrom reszelt héja
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- liszt kevés
Elkészítés:
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát, majd helyezzük a tepsire.
A mascarponét kanalazzuk egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojást, sót, borsot, finomra vágott metélőhagymát, tárkonyt, egy citrom reszelt héját, alaposan keverjük össze az alapanyagokat, majd a keveréket kenjük el a leveles tésztán.
A spárgákat helyezzük tálba, fűszerezzük sóval és borssal, majd locsoljuk meg olajjal, utána tegyük a leveles tésztára, majd 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt süssük készre.
A spárgás pitére nyugodtan kerülhet sajt, sonka, esetleg bacon.
Fotó: Getty Images