Villámgyors spenótos-fetás muffin - A sós sütemény önálló fogásként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Azt imádom a muffinban, hogy akár sósan, akár édesen készítem, mindenhogyan villámgyorsan elkészül. Sós verziót tavaly sütöttem először, de szerelem volt első harapásra.
Nagyon sokféle sós muffint süthetünk, csak a kreativitásunkon múlik, hogy mit dobálunk bele a muffintésztába. Mivel rajongok a sajtokért, nekem ez a fetás verzió a kedvencem, de csirkemellsonkás, zöldborsós, kukoricás változatot is készítettem már.
Be kell vallanom, sokáig nem szerettem a spenótot, gondoltam, hogy majd kinövöm, de sajnos jó ideig nem sikerült. Mindig a mamaféle vagy a menzás sűrű spenótfőzelék jutott eszembe róla, és eszem ágában sem volt megkóstolni más formában sem. Pár éve azonban egy családi vacsorán olyan isteni tejszínes, spenótos tésztát készített nagybátyám, hogy 1 perc alatt megtörtént a pálfordulás. Kapva kaptam a nagy felismerésen, hogy a spenót finom is lehet, úgyhogy nekiálltam recepteket keresni.
Így bukkantam rá erre a spenótos-fetás csodára. Tényleg bátran ajánlom azoknak is, akik hozzám hasonlóan nem annyira rajonganak a spenótért, mert ebben a receptben nem dominál, de szuperül illik az íze a sajthoz. Ráadásul egy villámgyors receptről van szó, úgyhogy nem kell sok időt rászánni.
Spenótos-fetás muffin
Hozzávalók 12 adaghoz
- 250 gramm spenót
- 250 gramm feta sajt
- 280 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2 darab tojás
- 80 milliliter olívaolaj
- 330 milliliter tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk muffinpapírt a formákba, vagy használjunk szilikonformát.
Vágjuk a feta sajtot kisebb kockákra, a spenótlevelet pedig kis csíkokra. Ha fagyasztott spenótot használunk, akkor sütés előtt olvasszuk ki.
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá az olívaolajat, a tejet és a spenótot.
Adjuk hozzá a száraz összetevőket a spenótos keverékhez, óvatosan keverjük össze, majd dobáljuk bele a feta sajtot.
Öntsük ki a tésztát a formákba, és kb. 20 perc alatt süssük meg, amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images