Egyszerre édes és fanyar narancsos sütőtökdzsem – Ősszel is indulhat a befőzés
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Hideg időben is lehet lekvárt főzni, hiszen finom és vitamindús zöldségek és gyümölcsök ősszel és télen is elérhetőek.
A tél talán legfinomabb és egyik legeészségesebb zöldsége a sütőtök, nemcsak az íze miatt szeretik, hanem azért is, mert tényleg színt visz a szürkeségbe. Nem túlzás azt állítani, hogy el lehet éldegélni sült tökön és sütőtökkrémlevesen hetekig.
Ha csak simán megsütnéd, akkor csak tedd be zöldfűszerekkel a sütőbe, de készíthetsz belőle pürét is, amelyet sültek mellé fogyaszthatsz. Nem meglepő, hogy a tökből ugyanúgy lehet lekvárt készíteni, mint bármilyen gyümölcsből. Így a nyári befőzés élményét télen is újra át lehet élni.
A szintén téli déligyümölcs, a narancs nemcsak színben, hanem ízvilágban is illik a sütőtökhoz, az édes ízt kissé fanyarabbá teszi.
Sütőtökdzsem naranccsal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 500 gramm cukor
- 3 darab narancs
- 2 darab citrom
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel. Készítsünk elő fele annyi cukrot, mint a felkockázott sütőtök súlya. A narancsokat és a citromokat hámozzuk meg, majd mindent tegyünk egy nagy fazékba. Takarjuk le, hagyjuk egy éjszakát állni. (Ha kezeletlen narancshoz, illetve citromhoz jutunk, akkor nem is kell meghámozni, de akkor kicsit fanyarabb lesz a lekvárunk.)
Másnap reggel keverjük át az egészet, majd közepes lángon tegyük fel főni. Még forrón tegyük steril üvegbe, jól zárjuk le, fejjel lefele bugyoláljuk pokrócba, és várjuk meg, amíg magától kihűl.
Fotó: Getty Images