Tarka brownie sütőtökkel a tésztájában – Vidám és mennyei téli sütemény
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Még pont időben vagy, hogy meg tudd sütni ezt a szuper, téli, csupa csoki receptet, amelyet sütőtök is dúsít.
Igazi őszi-téli zöldség a sütőtök, amely megsütve tökéletes esti csemege, de reggelire is ellát tápanyagokkal. Sokak kedvence a sütőtökkrémleves, amelyet mindig érdemes megújítani, például almával együtt készíteni. A két édeskés íz tökéletesen harmonizál egymással.
Az édes ízvilág miatt nagyon sok sütemény tésztáját is feldobja ez a szép narancssárga zöldség, még a legegyszerűbb muffinét is. A sütőtökhöz nagyon jól illenek a melengető fűszerek, a fahéj és a szegfűszeg. Készítheted a süteményt friss sütőtökből is, de az előző napról megmaradt is tökéletes a célra, azzal is időt spórolsz. Az amúgy is puha brownie-t még szaftosabbá teszi, ha sütőtök is van benne, amelyet ne csak egyszerűen belekeverj, hanem rétegezz a tésztával.
Sütőtökös brownie
Hozzávalók 6 adaghoz
Brownie:
- 200 gramm étcsokoládé
- 200 gramm cukor
- 200 gramm vaj
- 4 darab tojás
- 100 gramm liszt
- 1 csipet só
Sütőtökös réteg:
- 200 gramm sütőtök (sütve, hámozva)
- 200 gramm mascarpone
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tököt vágjuk fel, és süssük 35 perc alatt puhára. (Természetesen ha maradék sütőtökkel dolgozunk, ezt a lépést megspórolhatjuk.) Botmixerrel pürésítsük, majd keverjük hozzá a mascarponét, a fahéjat és a szegfűszeget. Miután a sütőtök önmagában is édes, és a brownie tésztájában is van cukor, ezt a masszát már nem szükséges tovább ízesíteni.
Az étcsokoládét törjük össze, és egy lábasban vízgőz felett olvasszuk fel a vajjal, és keverjük hozzá a cukrot. Vegyük le a tűzről, és várjuk meg, amíg langyos lesz. Határozott mozdulatokkal, egyesével keverjük hozzá a tojásokat, majd forgassuk hozzá a lisztet és a sót úgy, hogy egynemű masszát kapjunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és a csokis massza háromnegyedét öntsük bele. Ezután jöhet a tökös-mascarponés réteg, majd a maradék csokis tészta.
Süssük a brownie-t 20-25 percig, hogy a külseje roppanós, a belseje puha, kicsit folyós maradjon.
Fotó: Getty Images