Házi, sütőtökös keksz: az ősz kedvenc ropogtatnivalója napokig puha marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A keksz masszája a sütőtöktől puha, a fahéjtól és szerecsendiótól varázslatos, illatos, sülés közben az egész lakást betölti a kellemes aroma.
A sütőtök nagyon izgalmas alapanyag, megéri felfedezni és különböző süteményekben érvényre juttatni a zamatát. A sütőtököt püré formájában szokás a masszába csempészni, de töltelék-alapanyagnak is tökéletes. A püré fűszerezéséről soha ne feledkezz meg, használj szerecsendiót, fahéjat, és még a vaníliaaroma is jól megfér benne.
Mivel lédús alapanyag, keksztésztában is szuper. A sütőtökös keksz lezárt dobozban néhány napig megőrzi puhaságát, de a legjobb langyosan fogyasztani, kínálj mellé forró csokit, úgy egészen ünnepi hangulatba jössz majd.
Sütésnél erre figyelj!
A bekevert masszát sütés előtt fagyasztóba kell tenni 1 órára, így szépen összeáll, sokkal könnyebb lesz adagolni. A sütőlemezre ne rakd túl szorosan a kekszeket, 2 darab bőven elég lesz egy sorba, mert sülés közben szétterül, nőni fog, kell neki a hely. Ha még kívánatosabbá tennéd, akkor vízgőz felett olvassz fel 100 gramm fehér csokit, és csorgasd a tetejére.
Sütőtökös keksz
Hozzávalók 14 darabhoz
- 230 g finomliszt
- 20 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál fahéj
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 100 g kristálycukor
- 150 g barna cukor
- 120 g vaj
- 1 darab tojás
- 80 g sütőtökpüré
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket, fahéjat, szerecsendiót, szódabikarbónát és a sót.
A cukrokat (barna és kristály) az olvasztott vajjal keverjük fehéredésig, utána a tojást is keverjük hozzá, végül pedig a sütőtökpürét.
A lisztet és a sütőtökös masszát forgassuk egybe, majd fóliával fedjük le, és tegyük fagyasztóba 1 órára.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a masszából fagyiskanállal szedjünk halmokat rá.
A kekszeket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 12-18 percre, amíg szép aranybarnára sülnek.
Fotó: Getty Images