Az ínyencek székelykáposztája aszalt szilvával és kolbásszal

10
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vannak dolgok, amik úgy jók, ahogy vannak, én mégsem bírok magammal, képtelen vagyok rá, hogy békén hagyjam őket - ilyen a székely káposzta is. A savanyú káposzta és a hús nekem kevés volt, így került még néhány dolog hozzá.

Egyáltalán nem mondom, hogy magában nem jó a székely káposzta, de az az igazság, hogy mióta egyszer megtörtént, hogy aszalt szilvát meg kolbászt tettem bele - sőt, még a végén néhány almát is hozzákockáztam -, azóta nincs kedvem eltérni ettől a szokástól.

Az édes ízek annyira jó kontrasztot képeznek a savanykás és sós mellé, hogy sokkal jobban kikerekedik így az egész. 

Azért is gondolom, hogy minderre jogom van, mert ez az étel az eredeti legendája alapján is egy kutyulmány. A történet szerint Petőfi Sándor barátja, Székely József vármegyei főlevéltáros betért kedvenc éttermébe, de már minden fogyóban volt, így összekevertette a vendéglőssel a káposztafőzeléket és a sertéspörköltet, ebből lett az Erdélyt sosem látott székelykáposzta.

Mint minden káposztás étel, ez is vaslábosban lesz a legfinomabb, akár a sütőben is sülhet, és másnap, újramelegítve a legeslegjobb.

Székelykáposzta aszalt szilvával és kolbásszal

székely káposzta szilvával almával

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 150 gramm füstölt szalonna
  • 500 gramm sertés lapocka
  • 200 gramm kolbász
  • 200 gramm aszalt szilva
  • 2 darab alma
  • 500 gramm savanyú káposzta
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk és alacsony lángon kiolvasztjuk a zsírját. A hagymát felaprítjuk, a zsíron megfonnyasztjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt. Kevergetve pirítjuk pár percig, majd jöhet a felkockázott lapocka. Fedő nélkül, olykor megkeverve hagyjuk együtt párolódni a dolgokat, majd leöblítjük a káposztát és a húshoz keverjük. Beletesszük a szilvát is, és felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje. Alacsony lángon főzzük, míg minden majdnem puha lesz, ekkor kockázzuk hozzá az almát. További tíz percig pároljuk, mielőtt tálalnánk.

Fotók: Ács Bori/ Só& Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon