Mamaféle tejfölös gombaleves: a tartalmas levesből nem hiányozhat a házi galuska
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A vajas galuska kötelező eleme a levesnek, sokkal finomabb és laktatóbb lesz a végeredmény.
Ősszel van a forró, tartalmas levesek szezonja, hiszen a hűvös időben a testnek és a léleknek is jólesik egy tálka gőzölgő leves.
Hétköznapokon mindig nyerő választás, ha a napot gyors, könnyű vacsorával zárja az ember - az egyik ilyen ez a tartalmas gombaleves, amely szó szerint eteti magát, olyan finom. A gomba nagyon izgalmas alapanyag, többféle leves készülhet belőle, jól viseli a fűszereket, így ebben a magyaros ízű levesben a majoranna is bőven megfér mellette.
Sokan tejfölös habarással sűrűsítik, pedig simán, liszt hozzáadása nélkül is bele lehet keverni a tejfölt, de helyette főzőtejszínt is lehet használni. A leves különlegessége a lágy vajas galuska, amitől sokkal tartalmasabb lesz.
Tejfölös gombaleves galuskával
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 500 gramm gomba
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- ízlés szerint só és bors
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 180 gramm tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- olaj kevés
- víz szükség szerint
- 1 csokor petrezselyem
Galuska:
- 1 darab tojás
- 5 evőkanál liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket vágjuk fel, a hagymát finomra, a répákat közepes karikákra, a gombát tetszőleges darabokra.
Magas falú edényben dinszteljük meg kevés olajon a finomra vágott hagymát, majd 2 perc után a gombákat is forgassuk a hagymához, majd 4-5 perc után a répákat is tegyük az edénybe. Alapos keverés után 4-5 percig pirítsuk a zöldségeket, majd szórjuk rájuk a pirospaprikát, keverjük egybe a zöldségekkel és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A levest sóval és borssal ízesítsük.
A galuska hozzávalóit dolgozzuk egybe, ha szükséges, nagyon kevés vizet is adjunk hozzá.
Amikor a zöldségek megpuhultak, a galuskát kanál segítségével szaggassuk a levesbe, majd a tejfölt is keverjük bele, egybeforralás után tálalhatunk is.
Az elkészült levesbe friss, finomra vágott petrezselyem is kerülhet.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors