Tökéletes skót tojás ropogósra sütve: sütőben is készítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bátran állj neki az elkészítésének, becsapós, mert amennyire mutatós, annyira egyszerű a recept, és nem is kell sok időt rászánnod.
Ha a húsevők táborát erősíted, nem csak főtt sonkát tehetsz az asztalra, kápráztasd el a vendégeidet skót tojással, a darált húsos fogás isteni finom és nagyon laktató. Az alapja lehet marha- vagy disznóhús is, a tojást pedig főzheted egészen keményre vagy lágyra, ha azt szeretnéd, hogy folyjon a sárgája, amikor belevágsz.
A darált húst ízesítheted simán sóval, borssal, de érdemes bele hagymát és fokhagymát is keverni, illetve friss zöldfűszerrel teheted még finomabbá. Én egy kevés mustárt is adtam hozzá, de ha inkább magyaros irányba vinnéd, fűszerpaprikával és köménnyel fűszerezd.
A skót tojás akkor lesz igazán ropogós és aranybarna, ha olajban sütöd, de sütőben is elkészítheted, 200 fokon kb. 25-30 percre tedd be.
Skót tojás
Hozzávalók 6 darabhoz
- 6 darab tojás
- 500 gramm darált hús (disznó vagy marha)
- 1 ek mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 0.5 csokor petrezselyem
- 70 gramm liszt
- 1 darab tojás (panírozni)
- 1 ek tej
- 90 gramm panko- vagy zsemlemorzsa
- 3 ek parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Készítsük el a tojást: tegyük forrásban lévő vízbe, 6–10 percig főzzük, attól függően, lágyat vagy keményet szeretnénk. Rögtön szűrjük le, öntsük le hideg vízzel. Pucoljuk meg őket.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze. Adjuk őket a darált húshoz a mustárral együtt, sózzuk, borsozzuk, majd dolgozzuk egybe a masszát.
A masszát osszuk 6 részre. Vegyünk magunk elé egy részt, lapítsuk ki, majd csomagoljuk bele az egyik főtt tojást. Járjunk el így a többivel is.
A lisztet szórjuk egy tányérra, a tojást és a tejet verjük fel egy másikban, a pankomorzsát pedig keverjük össze a parmezánnal és egy csipet sóval és borssal egy harmadikban.
A szokásos módon panírozzuk be a darált húsba bugyolált tojásokat.
Forrósítsunk bő olajat egy serpenyőben. Amikor 180 fokos, egy fém szűrőkanál segítségével helyezzük a skót tojásokat a forró olajba. Óvatosan forgassuk át őket, addig süssük, míg a hús el nem készül és a panír aranybarna nem lesz, kb. 5 percig.
Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images