Tojásfőzés: a lágyabb sárgájú és a keménytojás titkai

tojásfőzés cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hány perc alatt marad még lágy, lekvárszerű a sárgája, és mikor lesz már egészen kemény? Egyáltalán hogyan kell jól megfőzni és megpucolni a tojást?

Nem voltam igazán odáig sem a főtt, sem a tükörtojásért, míg rá nem jöttem, hogy nem teljesen megsütve vagy megfőzve, hanem lágyra készítve szeretem őket. Azóta csak így csinálom, de ez nem mindig olyan egyszerű: néhány másodpercnyi lankadó figyelem és vége, a tojás túlkészül.

Tükörtojás esetében teljesen egyszerű a dolgunk, hiszen látjuk a saját szemünkkel a sárga állagának alakulását. A főtt tojás viszont sokkal trükkösebb dolog, hiszen nem látunk be a héj alá, nagyon oda kell figyelni az órára és arra is, mennyire lobog a víz. Szerintem nincs olyan, hogy tökéletes főtt tojás: van, aki keményebbre, van, aki lágyabbra főzve szereti. Ahhoz, hogy mindenki tudja, melyik fokozathoz hány percig kell főnie a tojásának, most elvégeztem egy kísérletet.

Így főztem

Az sem mindegy, hogyan főzzük a tojást. Én a következőképpen csináltam:

Felforraltam annyi vizet, hogy bőségesen ellepje a tojásokat. Egy szűrőkanál segítségével óvatosan a vízbe süllyesztettem a tojásokat. Fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, így kevésbé valószínű, hogy szétrepednek a hirtelen hőmérséklet-változástól. A víz folyamatosan gyöngyözzön, ne lobogva forrjon, de ne is legyen egészen csendes. Én ezt úgy értem el, hogy a legalacsonyabb lángon volt a fazék, viszont lefedtem. Stoppert állítottam be, és mikor letelt az idő, a tojásokat azonnal jéghideg víz alá tettem, majd hagytam 15 percig ebben a vízben hűlni, mielőtt pucolni kezdtem.

A képek kedvéért a négy tojást egyszerre kezdtem főzni, viszont négy különböző pillanatban vettem ki.

Hatperces tojás

tojás 6 perc

Nyolcperces tojás

tojás 8 perces

Tízperces tojás

tojás 10 perces

Tizenkétperces tojás

tojás 12 perces

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon