Gyors, elronthatatlan tonhalas tésztasaláta: könnyű, mégis laktató fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tésztasaláta az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, a konyhában rutintalanoknak is menni fog.
A tésztasaláták két okból is nagy kedvenceim: egyrészt nagyon egyszerűen és gyorsan készülnek, másrészt tökéletes maradékmentők, ugyanis szinte bármilyen megmaradt párolt zöldséget, sült húst, keménytojást fel lehet használni hozzájuk, magáról a főtt tésztáról nem is beszélve.
Ebből a receptből hatalmas adag lesz, vacsorára vagy köretként 8-10 személynek is elegendő, főételként pedig körülbelül 6 főnek.
A tonhalas ételekhez nagyon jól illik a majonéz, így ez a saláta is ilyen öntetet kap: egy kis tejföllel vagy joghurttal lehet lágyítani a majonéz töménységén, amit sóval és cukorral kell ízesíteni, a tartármártáshoz hasonló édeskés, de összességében mégis sós eredményt kell elérni.
Tonhalas tésztasaláta
Hozzávalók 8 személyre
Saláta
- 500 gramm kagylótészta
- 340 gramm tonhal
- 4 darab főtt tojás
- 150 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 fej lilahagyma
- opcionális olívabogyó
Öntet
- 1.5 bögre majonéz
- 0.25 bögre tejföl/joghurt
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki lobogó, enyhén sós vízben a csomagoláson megadott idő szerint. Mikor kész, szűrjük le.
Amíg fő a tészta, egy másik edényben főzzük keményre a tojásokat 10-12 perc alatt. A zöldborsót dobjuk enyhén sós vízbe, pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le.
A főtt, megpucolt tojást és a hagymát kockázzuk össze, majd keverjük össze a leszűrt, lecsöpögtetett tonhallal, zöldborsóval, ha használunk, olívabogyóval. Keverjük bele a leszűrt tésztát is.
Egy kis tálban keverjük alaposan össze a majonézt és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint 1-2 teáskanál cukor is mehet bele.
Öntsük a szószt a tésztára, alaposan keverjük össze, hogy mindenhol bevonja.
Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Getty Images