Aranybarnára pirult túrós csusza ropogós szalonnával: rengeteg tejföl és túró kerül rá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű alapanyagokból fenséges végeredmény születik, ráadásul pár hozzávalóból, rendkívül gyorsan készül.
Ez nem a klasszikus csuszarecept, ugyanis hagymával és fokhagymával, pirítva készül. Barátom csak és kizárólag sósan szereti a túrós tésztát, így ő kezdte el kikísérletezni, hogyan lehetne ezt a műfajt a köbre emelni.
Nem csak a szalonnát, a hagymát is lepirítja, majd tört fokhagymát dob rá. A sok hagyma egészen más, enyhén édeskés, picit pikáns ízt ad az ételnek. A lepirult hozzávalókra frissen őrölt tarka borsot szór, majd rádobja a kifőtt csuszatésztát, amit itt-ott odapirít, míg aranybarna nem lesz. Erre megy ízlés szerint a túró és a tejföl.
Mi legutóbb hagymát is karamellizáltunk külön serpenyőben, ezzel koronáztuk meg a kész tésztát, isteni lett.
Túrós csusza
Hozzávalók 6 adaghoz
- 400 gramm csuszatészta
- 150 gramm szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- frissen őrölt tarka bors
- 400 gramm túró
- 3 deciliter tejföl
- ízlés szerint só
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, tegyünk bele egy kis olajat is, mert nagyon könnyen összeragadnak a csuszalapok. Mikor al dente, szűrjük le.
Amíg fő a tészta, a szalonnát és a hagymát kockázzuk össze, a fokhagymát hagyjuk egészben, de törjük meg. A szalonnát és a hagymát dobjuk egy serpenyőbe, majd mikor a szalonnának kisült a zsírja és jó ropogós, illetve a hagyma is üveges, picit pirult, akkor dobjuk rá a szétroppantott fokhagymákat, majd szórjuk meg bőven frissen őrölt borssal.
A leszűrt, kész tésztát dobjuk bele a serpenyőbe, keverjük össze a hagymás-szalonnás alappal. Közepes lángon pirítsuk, hogy a tészta itt-ott lekapjon, pár percenként fordítsunk rajta, kb. 10-15 perc alatt készen van, akkor jó, ha aranybarnára pirult a tészta.
Közben a túrót és a tejfölt keverjük össze, sózzuk, borsozzuk. Ha kész a tészta, kanalazzunk rá a tejfölös túróból, majd tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors