Nagyiféle pihe-puha sajtos pogácsa: a tészta tökéletes textúrájáról a túró gondoskodik

stpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sós sütemények közül a legnagyobb kedvenc a pogácsa, amit ezerféleképpen lehet cifrázni.

Lehet egyszerűen csak sós a pogácsa vagy kelt tésztás, krumplis, káposztás, sajtos, bárhogy is készüljön, egy kis játékosságot mindig érdemes a tésztába csempészni. Vannak, akik szerint a tészta puhasága a legfontosabb, ezért tejföllel vagy joghurttal gazdagítják, míg mások inkább a zamatában szeretnék különlegessé tenni, ők csipetnyi cayenne-borssal fűszerezik.

A pogácsakészítés - főleg, ha kelt tésztásról van szó - kissé időigényes, léteznek azonban praktikus, gyors receptek, melyekben nem kell élesztőt használni. A mamaféle, túróval gazdagított pogácsa tésztájába még sütőport sem kell keverni, igazán egyszerű recept, amelynek két titka is van.

Az egyik, hogy az omlós pogácsa tésztájába túrót kell dolgozni, így akár 1-2 napig is megőrzi tökéletes állagát, persze, csak ha marad belőle. A másik titok, hogy mielőtt kiszaggatnád a pogácsát, tedd hűtőbe pihenni legalább 2-3 órára, de az sem baj, ha este begyúrod és másnap reggel foglalkozol csak a pogácsák kisütésével.

Túrós tésztájú sajtos pogácsa

spct

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 25 dekagramm vaj
  • 25 dekagramm túró
  • 25 dekagramm liszt
  • 2 darab tojássárgája (kenéshez)
  • 15 dekagramm trappista sajt
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A vajat a liszttel, túróval és a sóval gyúrjuk egybe, majd a tésztát csomagoljuk folpackba és 2-3 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

A pihent tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.

A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket felvert tojássárgájával kenjük meg, majd szórjunk rájuk reszelt sajtot. 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük őket aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük