
Félórás, kelesztés nélküli krumplis pogácsa – Extra puha a tésztája

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül

Laktató, toszkán leves kelkáposztával: ropogós bacon koronázza meg

Puha, búzadarás kevert sütemény: édes szirup járja át
A pogácsával egy gond van, hiába sütünk belőle rengeteget, nem lehet abbahagyni az evését, így hamar elfogy.
Ha nagyon szigorúan vesszük, ez nem is pogácsa, hanem egyfajta lepényke, amely az élesztő hiánya miatt lapos. Tipikus szomszédnéni-sütemény, amelyet második fogásként is tálalhatunk például gulyásleves után, de kísérőnek mellé is ehetjük.
A tészta a rengeteg krumplitól és zsírtól tömény lesz, fogyókúrázóknak nem ajánlom. A krumpli teljesen összetörve is belekerülhet a tésztába, de én egy kicsit darabosabban hagytam benne. Hagyományosan disznózsírral készül, de libazsírral is nagyon finom.
Kelesztés nélküli krumplis pogácsa

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 500 gramm liszt
- 200 gramm disznózsír vagy libazsír
- 1 evőkanál só
Elkészítés:
A krumplit sós vízben, héjában főzzük meg. Ha megfőtt, hámozzuk meg, nyomjuk össze krumplinyomóval. Várjuk meg, amíg kicsit kihűl, majd gyúrjuk hozzá a lisztet és a zsírt. Sózzuk ízlés szerint.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk egy centiméter vastagra. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd fektessük őket egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsire.
Alsó-felső sütésen süssük húsz percig, vagy ameddig szép halvány piros színt kap.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors