Ropogós újkrumpli könnyed szószban sütve – Pikánsan tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavasszal akár hetente többször is tudnék újkrumplit enni, annyira szeretem ezt az egyszerű, mégis semmihez sem hasonlítható ízt.
Az újkrumplit nem lehet megunni. Amikor tavasszal megjelenik a piacon, lelki szemeim előtt már látom, ahogy szépen sorakoznak majd a tepsiben, és alig várom, hogy megpiruljanak, majd annyit ehessek belőlük, amennyi belém fér.
Az újkrumplihoz tejfölös uborkasaláta dukál, így nem is hiányolom a húst mellőle. Bár nem nagyon szoktam a zöldfűszereken és az olajon kívül mást tenni a tepsibe a krumpli mellé, mégis megnéztem, mi passzolna még hozzá. Egy kevés citromlével, fehérborral és csirkealaplével leöntve gyönyörűen megpirul, átveszi ezeket a frissítő ízeket, de nem lesznek hivalkodóak rajta.
Újkrumpli könnyed szószban sütve
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm újkrumpli
- 1 evőkanál só (főzéshez)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 milliliter csirkealaplé
- 2 evőkanál fehérbor (száraz)
- 1 evőkanál kakukkfű (őrölt)
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál citromlé
- 0.5 kávéskanál bors
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
Az újkrumplikat tisztítsuk meg, tegyük fel őket egy fazék sós vízben főni. Miután felforrt a víz, közepes lángon főzzük 10-20 percig. Ezután szűrjük le, itassuk fel róluk a vizet, majd egy vágódeszkán vágjuk őket félbe.
A fokhagymát vágjuk apróra.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd tegyük bele a fokhagymát, dinszteljük pár percig. Ekkor tegyük bele a krumplikat a vágott felükkel lefelé, pirítsuk őket aranybarnára körülbelül 10 perc alatt.
Az alaplevet, a fehérbort és a fél teáskanál sót keverjük össze. Addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik, körülbelül 2 perc alatt. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj el nem olvad. Ekkor öntsük rá a citromlevet, majd szórjunk rá ízlés szerint borsot. Az egész keveréket öntsük a megsült krumplira.
Fotó: Getty Images