Tejfölös uborkasaláta anyukám receptje alapján: nincs nélküle vasárnap
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A rántott csirke, krumplipüré és a tejfölös uborkasaláta sokáig kigolyózhatatlan fogás volt vasárnaponként nálunk. A krumplipürét néha sült krumplira vagy petrezselymes krumplira cserélte anyu, de a menü nem változott.
Később, amikor nagyobbak lettünk és elköltöztünk, a vasárnapi közös ebédek megritkultak, kevesebbszer szerepelt benne ez az ételsor - bizony, sokszor hiányzott is.
A legnagyobb kedvencem a tejfölös uborkasaláta volt, imádom a tejfölt minden formában, amibe csak lehet, teszek. Amikor étteremben rendelem a favoritom, még sosem éreztem ugyanazt az ízhatást, mint az otthon készített salátában. Oké, van benne ecet meg a tetején tejföl, de nem győzött meg.
Az arányokon múlik minden
Amikor saját háztartást kezdtem vezetni, akkor határoztam el, hogy mindenképpen megcsinálom - mi máshoz, mint rántott csirkéhez és krumplipüréhez. Próbáltam fejből kitalálni az arányokat, de az elsőt el is rontottam. A tökéletes tejfölös uborkasaláta elkészítése bizony nem is olyan egyszerű, nagyon sok minden múlik a helyes arányokon.
Az első próbálkozásom eredménye egy túlságosan tejfölös, brutál fokhagymás saláta lett, amit udvariasságból megevett a családom, de tudom, hogy nem ilyenre vágytak. A kezdeti nehézségek után a sok próbálkozásnak meglett az eredménye, és ma már bizton állítom, hogy tökéletes az ízharmónia.
Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 darab kígyóuborka
- 1 doboz tejföl (20%-os)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- opcionális pirospaprika
Elkészítés:
Egy másik tálban kikeverem a salátaöntetet: egy evőkanál 10 százalékos ecetet két evőkanál vízzel és egy evőkanál cukorral. A fokhagymát összezúzom, az öntethez keverem.
Ráöntöm az uborkára, majd ráborítom a tejfölt, jól összekeverem, és fél órára a hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor szórhatunk rá egy pici pirospaprikát is ízlés szerint.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors