Krémes és ízletes kacsamájpástétom: készülj az ünnepre a fenséges kencével
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ízletes kence előételnek is tökéletes, de reggeli formájában, kenyérre kenve is szuper választás!
A kacsa- vagy libamájat főleg ünnepi időszakban szokás fogyasztani. Fenséges fogások készülhetnek belőlük, a legnagyobb kedvencek a kencék, pástétomok. A házi változat előnye, hogy nincs benne adalékanyag, az ízek kialakításáért te felelsz!
A májat érdemes előző este fokhagymás tejbe áztatni, sokkal puhább és ízesebb lesz, de a szertartás nélkül is összedobhatod. Ha költséghatékonyabban szeretnéd elkészíteni, akkor csirkemájat használj, a receptben írt fűszerezést pedig bátran szabd az ízlésedre. Miután formába kerül a finomság, a tetejét finomra vágott zsályalevelekkel vagy kapribogyóval dobhatod fel.
Ünnepi kacsamájpástétom
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g kacsamáj
- 1 fej vöröshagyma
- zsír szükség szerint
- 5 darab zsályalevél
- 0.5 teáskanál oregánó
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi szerecsendió
- só és bors ízlés szerint
- 200 g vaj
Elkészítés:
A megtisztított májat vágjuk kis kockákra.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés zsíron kezdjük el dinsztelni. Utána szórjuk rá a finomra aprított zsályalevelet, szerecsendiót, oregánót, fokhagymát zúzva, sót és borsot, végül pedig a kacsamájat is adjuk hozzá.
Amikor a kacsamáj megpuhult (15-20 perc), adjuk hozzá a vajat, botmixerrel pürésítsük.
A kencét simítsuk formába (őzgerinc- vagy kenyérforma is megfelel), lefedve helyezzük hűtőbe 4-5 órára.
Fotó: Getty Images