Illatos, puha ünnepi sütőtökös kuglóf: karamellás máz vonja be
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtökből mutatós és mennyei süteményeket lehet készíteni, az egyik nagy kedvenc az ünnepi kuglóf.
A kuglóf hagyományosan kelt tésztából készül, de ma már a sütőporos, kevert tésztás, bordázott süti sokkal kedveltebb. Hogy miért? Mert nagyon egyszerű az elkészítése, mégis mutatós csoda kerül az asztalra.
A kevert kuglóf a karácsonyi asztalon is helyet kaphat. Hogy még ünnepibb legyen, adj a masszához néhány evőkanál narancslevet, 1-2 marék kandírozott narancs is mehet a tésztába, esetleg durvára vágott dió. Az ünnepi kuglóf mázzal lesz mutatós, próbáld ki narancsos vagy porcukros bevonattal, de csokiöntet is remekül passzol hozzá.
Ünnepi sütőtökös kuglóf
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 20 dkg sütőtök
- 3 darab tojás
- 10 dkg barna cukor
- 5 evőkanál olaj
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
- vaj a forma kikenéséhez
- 2 csipet búzadara
Máz:
- 200 g kristálycukor
- 100 g vaj
- 120 ml tejszín
Elkészítés:
A megtisztított sütőtököt reszeljük le és tegyük félre.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját forgassuk egybe a barna cukorral. A sárgájához az olajat és a reszelt tököt is adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, tegyük hozzá a sütőport, szódabikarbonát, fahéjat és a szegfűszeget.
A lisztes keveréket először a tojássárgájával dolgozzuk össze, utána a tojásfehérjehabot is forgassuk hozzá.
A kuglófformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk bele a búzadarát, a darára öntsük rá a tésztát.
A kuglófot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 40-45 perc alatt készre. A sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
Máz:
A cukrot alacsony láng felett karamellizáljuk, amikor a cukor elolvadt, szép világosbarna színe lett, adjuk hozzá a vajat. Amikor a vaj felolvadt, jöhet a tejszín, folyamatosan kevergetve adjuk a karamellhez.
A kész karamellt csorgassuk a kuglóf tetejére, a díszítéshez használjunk diót vagy reszelt narancshéjat.
Fotó: Getty Images