Három szuper öntet, amivel feldobhatod a legunalmasabb jégsalátát is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Télen be kell érni a jégsalátával, ami voltaképpen egész jó tud lenni, amint csinálsz hozzá egy finom öntetet.
Néhány hete egy étteremben salátát kértem köretnek, a tányéron néhány levél jégsaláta érkezett, azon valójában, ahogy megtermett, minden nélkül. Nincs ennél szomorúbb dolog, ami saláta címén ember elé kerülhet, pedig csak néhány mozdulat kell egy élvezetesebb eredményhez.
A jégsalátának magában az égvilágon semmi íze nincs, van viszont remek, ropogós, harsogó állaga, amit mégis érdemes meglovagolni. Az öntetek ízzel, savanyú, sós, zamatos bevonattal ruházzák fel a leveleket, amitől az egész értelmet nyer és nyúltápból fogássá válik.
Az alap
A klasszikus salátaöntetek alapja a vinaigrette. Ez a háromösszetevős öntet ecetből vagy más savas alapból, olajból és fűszerekből áll. Ennek elkészítésekor csupán az arányokra érdemes figyelni, melyek a következők: egy rész ecet, három rész olaj, só, bors. Nem mindegy, milyen sorrendben rakod őket össze: az ecetnek és a sónak kell először elkeverednie, így a só szemcséi fel tudnak oldódni a savas közegben, ezután kell apránként beledolgozni az olajat.
A kulcs a befőttesüveg
A zárható üveg itt nem csupán tárolóeszköz, hanem mixer is egyben – annak, aki anno Jamie Olivert nézegette a tévében, biztosan beugrik az a visszatérő mozdulat, amellyel rázza az öntetet az üvegben. Ebben nagyon igaza volt, mert tényleg nincs ennél jobb módszer a savas és az olajos rész gyors egyesítésére. Ráadásul használat után az üveget szimplán visszazárhatod, a hűtőben akármeddig elvan, így legközelebb már kész öntettel locsolhatod meg szomorú jégsalátádat, sőt, párolt vagy sült zöldségeket, akár hüvelyeseket is.
A hozzáadott értékek
A variációs lehetőségek végtelenek, de összeszedtük kedvenc önteteinket, amelyeket szívesen használunk.
Narancsos-mustáros
Itt az ecet felét narancslére kell cserélni, valamint adni hozzá egy kevés mustárt is. Így az arányok a következők: egy evőkanál fehér- vagy vörösborecet, egy evőkanál narancslé, 6 evőkanál olívaolaj, egy mokkáskanál mustár, só, bors, esetleg friss citromfű vagy bazsalikom.
Balzsamecetes-chilis
Mivel a balzsamecet enyhén édes ízű, nagyon jól megy mellé a csípős, ami lehet akár friss chili, akár chiliszósz is, de az előbbi a legjobb. Az arányok ugyanazok: 2 evőkanál balzsamecet, 6 evőkanál olaj, só, bors és egy aprított chili.
A kötelező kedvenc, a joghurtos
A joghurtos öntet is egy vinaigrette-tel kezdődik, de szaftosabb, krémesebb salátához vezet. Az alaphoz – 2 evőkanál ecethez és 6 evőkanál olajhoz – további hat evőkanál joghurtot kell adni, majd ízesíteni sóval és borssal. Ehhez az öntethez mennek a legjobban a friss zöldfűszerek, különösen a kapor vagy a menta.
Fotók: Getty Images, Ács Bori