Így lesz tökéletesen omlós a linzertészta - 6 tippet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rengetegféle sütemény készülhet linzertésztából, lekvárral megtöltve, de magában is isteni finom az omlós, édes tészta.
Nem nehéz linzertésztát készíteni, mégis megvannak a maga buktatói. Ahhoz, hogy tényleg omlós legyen, pár szabályt be kell tartani és az időn sem szabad spórolni.
Az alapanyagok és az arányok
Az első és legfontosabb lépés az alapanyagok beszerzése. Ahhoz, hogy a linzer igazán omlós legyen, nagyon fontos a zsiradék használata, a legjobb, ha jó minőségű vajjal dolgozol. A vaj egy részét zsírra is cserélheted, úgy még puhább lesz a sütemény. A vajon kívül cukor, liszt és tojás kell a linzertésztához.
Nagymamám szerint az arány mindig 1:2.3, vagyis 1 rész cukor, 2 rész zsiradék és 3 rész liszt. Körülbelül 30 dekagramm lisztenként van szükség 1 tojásra. Ha csak a tojássárgáját használod, még szebb színe lesz a linzernek, illetve a fehérjét azért sem érdemes beletenni, mert keményebbé teheti a tésztát.
Csakis hideg vaj
A linzer sikere nagyrészt a vajon áll vagy bukik. Ha a vaj megolvad gyúrás közben, akkor a liszt beszívja a zsiradékot, úgy pedig nem omlós, inkább porállagú lesz a linzer, ráadásul sütés közben kiválhat a vaj a tésztából. Ezért mindig jéghideg vajjal, a lehető leggyorsabban kell dolgozni.
Azért, hogy a vaj ne olvadjon meg, a többi alapanyagot is érdemes hidegen tartani, a lisztet, a cukrot és a tojást is, már amennyire ez lehetséges. Sőt, akár a tálat is beteheted a hűtőbe, amiben összeállítod majd a tésztát.
A linzertészta kétféleképpen készülhet: ha kézzel állítod össze, nagyon gyorsan kell dolgozni, nem szabad megolvadnia a vajnak a kezed melegétől. Azért, hogy könnyebb dolgod legyen, a hideg vajat érdemes összekockázni, úgy dolgozni a többi alapanyaghoz.
Robotgéppel is összeállíthatod a tésztát, így nem kell attól félni, hogy megolvad majd a vaj. Ebben az esetben morzsalékos lesz majd az eredmény, ez nem baj, borítsd egy lisztezett deszkára a tésztát, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze.
Pihentetés
A linzertésztánál különösen fontos a pihentetés, úgy sokkal könnyebb lesz vele dolgozni. Ha összeállt a tészta, formázz belőle gombócot, csomagold be folpackba, majd tedd a hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakát is ott maradhat. Ezt a lépést semmiképp ne hagyd ki, meg fog látszódni az eredményen a ráfordított idő.
Formázás
Ha az ember linzertészta készítésére adja a fejét, akkor legtöbbször rögtön nagy adagot készít belőle - főleg karácsonykor. Mivel a formázás, szaggatás, kiszúrás időigényes feladat, sose vedd ki egyszerre az összes tésztát a hűtőből, szedd inkább szét több kisebb adagra, mindig eggyel dolgozz egyszerre.
A linzertésztát nem szabad papírvékonyra nyújtani, mert akkor már inkább ropogós lesz, mint omlós, kb. 4-5 milliméter vastagra nyújtsd ki enyhén lisztezett deszkán. Értelemszerűen minél vastagabb a tészta, annál több idő kell majd neki a sütőben. Bármilyen formával kiszaggathatod a tésztát, a kész linzereket pedig tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Ne hagyd őket állni, nehogy megolvadjon bennük a vaj, ahogy kész egy tepsi, menjen is a sütőbe.
Sütés
A linzer rendkívül gyorsan, 8-10 perc alatt elkészül 180 fokos sütőben, úgyhogy tartsd rajta a szemed. A színén nem feltétlenül fog látszódni a változás, de ha enyhén rózsaszínesre, a széle picit világosbarnára vált, már biztosan készen van. Semmiképp nem szabad túlsütni a tésztát, a linzernél ne várd meg, míg aranybarna lesz.
Töltés
Mielőtt nekiállsz a töltésnek, várd meg, míg teljesen kihűl a linzer, forrón még törékeny. Ha kihűlt, utána már bármilyen töltelékkel gazdagíthatod, ettől még tovább fog puhulni a tészta.
Mákos-citromkrémes linzer
Hozzávalók 8 adaghoz
Mákos linzer:
- 300 gramm liszt
- 200 gramm vaj
- 100 gramm porcukor
- 1 darab tojássárgája
- 2 evőkanál mák (egész)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Citromkrém:
- 90 gramm vaj (kockára vágva)
- 100 gramm cukor
- 150 milliliter citromlé (frissen facsart)
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csipet só
Elkészítés:
A lisztet, a hideg vajat, a porcukrot, a sót és a vaníliát dolgozzuk össze úgy, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Adjuk hozzá a mákot és a tojássárgáját, és formáljunk belőle egy nagy gombócot. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe egy órára.
Közben készítsük el a citromkrémet. Öntsük egy lábasba a frissen kifacsart citromlevet, keverjük hozzá a cukrot, a tojásokat, a sót és a keményítőt. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük, amíg krémes, pudingos állagot nem kap. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá szép lassan a vajdarabokat, és keverjük, amíg besűrűsödik. Ha véletlenül kicsapódott a tojás, szűrjük át a krémet. Hagyjuk kihűlni.
Lisztezzünk meg egy deszkát, és a tésztát nyújtsuk ki rajta körülbelül 3 milliméteresre, majd egy pohárral vagy sütikiszúróval szúrjuk ki őket a kívánt alakzatra. A fele adagnak a közepébe is fúrjunk egy kis lyukat.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük rá a sütiket. Tíz perc alatt készre sülnek. Ne aggódjunk, hogy ilyenkor még puhák, csak óvatosan vegyük ki őket, nehogy megsérüljenek. Hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, könnyen túlsüthetjük őket, érdemes folyamatosan figyelni.
A linzereket kenjük meg a krémmel, ragasszuk össze őket és hagyjuk őket pihenni.
Fotók: Getty Images/ Receptfotó: Szász Eszter/Sóbors