Mitől lesz tökéletes a zöldségfasírt? Ezek a hozzávalók nem maradhatnak ki belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zöldségfasírtok nemcsak nagyon finomak és egyszerűen elkészíthetők, hanem azokkal is megszerettetik a zöldségeket, akik maguktól nem ennének belőlük.
A húsevők lehet, hogy legyintenek, pedig a zöldségből készült pogácsák nemcsak nagyon finomak, hanem egészségesek is, ráadásul a maradék zöldségek felhasználására is tökéletesek. Legyen szó egy könnyed cukkinis fasírtról vagy karfiollepényről, könnyen feledtethetik a hús iránti sóvárgást.
Természetesen nem kell csak zöldséget használnod, a lepény kombinálható sajttal és persze friss fűszernövényekkel is. Előnyük, hogy nemcsak frissen, hanem másnap is finomak, sőt, csomagolhatók. Arra kell figyelned, hogy bár mindegyik zöldségből készülhet fasírt, a nedvességtartalmuknál fogva másképp kell őket elkészíteni.
A zöldségeket különbözőképpen kell készíteni
A kukoricát (frissen vagy fagyasztva) és a reszelt gyökérzöldségeket (mint a sárgarépa, a paszternák és az édesburgonya) egy az egyben, rögtön, nyersen fel lehet használni. A cukkinival már nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ennek a zöldségnek jóval magasabb a nedvességtartalma, így a lereszelt és lesózott cukkinit először jól le kell csepegtetni, majd a nedvességet kinyomkodni belőle, végül hagyni, hogy megszáradjon.
A karfiolból és a brokkoliból is isteni pogácsa készíthető, de az összeállítás előtt meg kell párolni őket. Az olyan zöldségeket, mint a spenót és mángold, meg kell fonnyasztani, úgy kinyomni belőlük a nedvességet.
A többi hozzávaló is fontos
A zöldségfasírt nem teljes sajt nélkül. De nemcsak a jó zsíros cheddar sajt való bele, hanem a zöldségtől, illetve a saját ízlésedtől függően tehetsz bele kecskesajtot, fetát, mozzarellát és parmezánt is. Az olyan sajtok, mint a mozzarella és a cheddar, rugalmassá teszik a tésztát, míg a parmezán erőteljesebb ízt ad neki.
A zöldfűszereket ki ne hagyd
Használj ízlés szerint vagy petrezselymet, vagy koriandert, vagy akár a kettő kombinációját. Tehetsz bele bazsalikomot is, amely különösen jól passzol a parmezánhoz vagy a fetához. Más fűszert is adhatsz hozzá, de a fokhagymával óvatosan bánj. Ha nagyon szereted az ízét, használj inkább fokhagymaport. A friss fokhagyma könnyen megéghet, ami keserűvé teheti a fasírtokat.
Olajban vagy sütőben süsd?
Amikor csak lehet, az egészségesebb megoldást kell választani, de ami a zöldségfasírtokat illeti, az olajban sütés jobbat tesz nekik. Nem kell bő olajban sütni, elég, ha egy pár kanál zsiradékot használsz. Így - szemben a sütőben való sütéssel - a fasírtok héja finom ropogós lesz.
Fotó: Getty Images