Így fagyaszd le a zöldségeket és gyümölcsöket – Felengedve is zamatosak maradnak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mindig jó, ha van otthon friss zöldség és gyümölcs, de szerencsére fagyasztással tovább is megőrizheted a szezonális termések frissességét és zamatát.
Sajnos egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek nagyon rövid a szezonjuk, de ha nem szeretnél egy újabb évet várni rájuk, el is teheted őket a fagyasztóba.
Fagyasztani zacskóban és dobozban is tudsz. A zacskós megoldás helytakarékosabb, de fontos, hogy mindig préseld ki az összes levegőt a zacskóból fagyasztás előtt, majd jól, légmentesen zárd le. A doboz előnye, hogy egymásra tudod pakolni őket, úgy átláthatóbb lesz, hogy mi van a fagyasztódban.
Zöldségek fagyasztása
Fontos, hogy hibátlan, érett zöldségeket fagyassz le. Néhány zöldséget, mint például a cikóriát, az uborkát, az endíviát, a kelkáposztát, a salátát, a retket és a csicsókát nem lehet fagyasztani.
A zöldségek fagyasztása előtt hőkezelésre van szükség. Egy tálba tegyél jeges vizet, tedd félre. Egy lábasban forralj vizet, majd amikor már forr, mártsd bele a fagyasztásra előkészített zöldségeket. Addig tartsd őket a vízben, amíg egy késsel át tudod szúrni őket, ekkor állnak készen a fagyasztásra. Szűrd le őket, majd azonnal tedd a hideg vízzel teli tálba. Hagyd, hogy a víz lehűtse, majd egy papírtörlőre téve szárítsd meg őket.
Ezután dobozolhatod vagy zacskózhatod őket a fentebb említett módon. A megfelelően lefagyasztott zöldségeket 3-6 hónapig tárolhatod a fagyasztóban.
Gyümölcsök fagyasztása
A gyümölcsöket nem kell előkezelni, előfőzni fagyasztás előtt. Első lépésként mosd meg őket, majd egy papírtörlőn szárítsd meg. Ha beáztatod őket egy pillanatra cukros vízbe, akkor a színüket is jobban megtartják. Mielőtt bedobozolnád a gyümölcsöket, tedd őket tálcára, majd a fagyasztóba, és amikor már megfagytak, akkor tedd őket a dobozba, úgy nem fognak összetapadni.
Ha olyan gyümölcsöket fagyasztasz, amelyek megbarnulhatnak, akkor mártsd őket citromos vízbe a fagyasztás előtt. A gyümölcsök esetében is ügyelj arra, hogy érettebb, hibátlan példányokat válassz, és akkor 3-6 hónapig élvezheted a frissességüket.
Fotó: Getty Images