Tészta, sajt, bors - Az egyik legfinomabb olasz tésztához ennyi kell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz "pasta pronto" intézménye a rohanó ember legkedvesebb barátja: ezek azok a tészták, amelyekhez nem kell több idő, mint amennyi alatt maga a tészta megfő. A carbonara ezek közül a leghíresebb, pedig van még jó pár, ami nélkül nem érdemes élni.

Amikor nincs otthon semmi, csak éhesen, fáradtan hazaesünk vacsorára vagy ebédre, ezt a tésztát minden más gyors megoldásnál, még egy szendvicsnél is egyszerűbb összerakni. Tészta és sajt - ez a két alapanyag még egy ritkán főző konyhájában is mindig megtalálható. Ha az a sajt pedig pecorino vagy grana padano, már ott is vagyunk a cél közelében, illetve pontosan tíz percre tőle.

A trükk egyszerű: a tészta forró főzővizével elkeveredett sajtból sima, selymes, gazdag sajtmártás lesz. A bors már csak kiegészítő, tulajdonképp akár elhagyható is lehetne. Az olasz kemény érlelt sajtoknak, különösen a juhtejből készült pecorinonak, amelyre itt szükségünk lesz, annyira gazdag, összetett, édes-sós-csípős íze van, hogy semmi más nem kell mellé. 

Egyszerű, de mégis oda kell figyelni néhány dologra: a sajtot már azelőtt elő kell venni a hűtőből, hogy elkezdenénk a tésztát főzni, a főzővizet pedig kissé le kell  hűteni, mielőtt a sajthoz adjuk. Ha túl nagy a hőmérséklet különbség, összeugorhat a sajt. 

Cacio e pepe - sajtmártásos spagetti

DSC 2539

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm spagetti
  • 150 gramm pecorino
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 2 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A sajtot lereszelem, kis tálkában félre teszem. A tésztát felteszem főni. A főzési idő felénél egy merőkanállal kimerek a vízből, és egy mélytányérba teszem hűlni. Amikor a tészta megfőtt, leszűröm. A sajtot egy tál aljába teszem, és hozzáadom a víz felét. Addig keverem, mag sűrű szószt nem kapok. Ekkor beleteszem a tésztát, és nagyon alaposan elkeverem úgy, hogy közben minden mozdulat előtt öntök hozzá egy keveset a vízből. Mikor a sajtos szósz egyenletesen bevonja a tésztát, kész: a tetejére frissen őrölt borsot szórok és azonnal tálalom.

Fotó: Ács Bori

Ezt is szeretjük