A tökéletes sült krumpli tudományos alapokon nyugszik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legkedvesebb amerikai bloggerem Kenji Lopez, aki a Food Lab című rovatot írja a Serious Eats magazinban. Minden étel receptjét úgy kísérletezi ki, mintha laborban dolgozna, az eredményei viszont ennek megfelelően pontosak is.

Mindent ezerszer megfőz, néhány fok változtatással újra megsüti ugyanazt, vagy éppen a méreten módosít néhány milliméterrel, hogy megtalálja a tökéletes receptet. Tőle tanultam a legjobb sült krumplihoz vezető módszert is. A legjobb krumpli, amit életemben csináltam, biztosan ez alapján készül, de én itt-ott egyszerűsítettem a folyamatot.

A három legfontosabb lépést viszont megtartottam, ezek a következők: a krumplit mindenekelőtt elő kell főzni. Másodszor: valamilyen natúr vagy fűszerezett zsiradékba forgatni. Harmadszor pedig a sütőben megsütni.

Ezzel a módszerrel a sült krumpli kívül ropogós, ízes réteget kap, míg belül omlós, puha lesz. 

Nem csak az ünnepekre, minden alkalomra kell mindenkinek egy jó sült krumpli recept, enélkül nem lehet élni.

Ropogós sütőben sült krumpli

DSC 2952

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab krumpli
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál kacsazsír/libazsír/olaj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 230 fokosra. A krumplt megpucolom, negyedelem, majd a negyedeket felezem. Sós, lobogó vízben körülbelül tíz percig főzöm - még ne puhuljon meg teljesen. Egy tálban összekeverem az -előzőleg ízlés szerint sóval vagy más fűszerrel beízesített - olvasztott kacsazsírral, és kissé összerázom. Sütőpapírral bélelt tepsire szórom úgy, hogy szép szellősen tudjanak elhelyezkedni a krumpli darabok egymás mellett. Addig sütöm, míg egészen szép barna, ropogós nem lesz. Sütés közben kb. tízpercenként kissé megrázom a tepsit.

 Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük