Villámgyors zöldséges gnocchi: könnyű, mégis laktató
Nem kell sokáig mellette állni, mégis tartalmas ebéd készülhet az olaszok krumpligombócából, vagyis gnocchiból és friss zöldségekből.
Bár sajnos nagyon rövid a medvehagyma szezonja, amíg tart, készíts belőle minél többféle finomságot, a pogácsától kezdve a krémlevesen át eddig a krumplinudliig. Mivel az íze a fokhagymához hasonló, de annál enyhébb, szuperül feldob bármilyen tésztát, mégsem lesz túlzó.
A krumplinudli esetében arra figyelj, hogy a burgonyát hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a lisztet hozzáadod. Ha még forró, sokkal több lisztet vesz fel, keményebb lesz a végeredmény.
Hogy még finomabb legyen, a kész nudlikat pirítsd le egy kevés vajon, ez a technika még inkább kiemeli az ízét.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd forrásban lévő vízben főzzük kb. 15 percig, míg egy villa könnyen bele nem megy. Szűrjük le, tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, egy krumplinyomóval vagy villával alaposan törjük össze, lehetőleg ne legyen darabos, inkább pépes.
A medvehagymát alaposan mossuk át, itassuk fel róla a nedvességet egy papírtörlő segítségével, majd vágjuk finomra.
Keverjük a kihűlt, pürésített krumplihoz a medvehagymát, a lisztet és a sót. Gyúrjuk egybe a tésztát.
Lisztezett felületen formázzunk a tésztából egy kb. 2 centi vastag rudat. A rudat vágjuk kb. 2 centis darabokra. Meg is formázhatjuk őket, mint a gnocchit, de négyzetesek is maradhatnak.
Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük őket, míg fel nem úsznak a víz tetejére. Szűrőkanállal szedjük ki őket.
Ha szeretnénk, egy kevés olajon vagy vajon pirítsuk le, majd kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu