A 10 legfinomabb zöldségpüré a krumplin túl – Diétás alternatívák
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A köretek közül elsőként szinte mindenkinek a krumpli jut eszébe, ezt a népszerű és mindenhol kapható zöldséget változatosan lehet felhasználni.
A krumplit mindenki szereti. Annak ellenére, hogy nem feltétlen diétás ételről van szó, nagyon népszerű. Ezt az alacsony árának is köszönheti, de annak is, hogy nagyon sokféleképpen elkészíthető. Az egyik legnépszerűbb étel a krumplipüré, amelyet nem lehet megunni, főleg, ha tudod, mivel lehet feldobni vagy még krémesebbé tenni.
Ha maradnál a pürénél, de alakbarát alapanyagokból készítenéd, akkor is számtalan lehetőség kínálkozik, így nemcsak a diétádnak kedvezel, hanem változatosabbá is teheted az étkezésed. Az egyik ilyen hozzávaló az édeskrumpli, amelyet gyömbérrel tehetsz még izgalmasabbá és pikánsabbá.
Minden zöldség pürésíthető, utána pedig az ízesítésen áll vagy bukik minden. A pürékhez a zöldségeket először mindig 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg, utána pedig már csak krémesíteni és pürésíteni kell.
Zöldségpürék
Sárgarépapüré
A sárgarépát alaposan tisztítsuk, majd hámozzuk meg. Szeleteljük fel körülbelül másfél centiméter vastagra, tegyük egy sütőpapírral borított tepsire. Spricceljünk rá olívaolajat, majd sózzuk. Süssük 50-60 percig, amíg meg nem puhul. Amíg a sárgarépa sül, addig egy serpenyőben forrósítsunk egy evőkanálnyi vajat, pirítsunk meg rajta apróra vágott hagymát. Sózzuk, majd ha a sárgarépa megsült, pürésítsük a hagymával. A kívánt állag eléréséhez tegyünk hozzá egy kevés tejszínt.
Karfiolpüré
Fejtsük le a karfiolról a virágait, tegyük őket egy sütőpapírral letakart tepsire. Spricceljünk rájuk olívaolajat, majd szórjuk meg sóval és pirospaprikával. Süssük 45 percig, amíg megpuhul és kicsit karamellizálódik. Amíg a karfiol sül, pirítsunk apróra vágott hagymát egy kevés vajon, közben kicsit sózzuk. Ha a karfiol elkészült, a hagymával együtt pépesítsük.
Céklapüré
A közepes méretű céklákat alaposan tisztítsuk meg és töröljük szárazra. A nagyobb céklákat vágjuk ketté. Dörzsöljük be egyenként olívaolajjal, szórjuk meg sóval és tegyük alufóliával bélelt tepsibe. Süssük 50-60 percig, amíg meg nem puhul. Hagyjuk néhány percig hűlni, utána hámozzuk meg. Egy serpenyőben vajon pirítsunk hagymát, sózzuk, majd adjuk a céklához és turmixgépben pürésítsük. Ha túl intenzív az íze, akkor tehetünk hozzá feta sajtot és tejszínt.
Sütőtökpüré
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a magokat. Csepegtessünk rá olívaolajat, szórjunk rá sót és fahéjat. A félbevágott oldalával lefele fektessük alufóliával borított tepsire. Süssük 50-60 percig, amíg meg nem puhul. Hagyjuk néhány percig hűlni, utána hámozzuk meg. Egy kevés sóval, vajon pirítsunk apróra vágott hagymát, majd turmixoljuk össze a sütőtökkel. Tejszínnel lágyíthatjuk.
Édesburgonya-püré
Tegyük egészben az édesburgonyát egy tepsibe, 50 percig süssük, amíg meg nem puhul. Hámozzuk meg, a húsát tegyük egy tálba. Ízlés szerint keverhetünk hozzá csípős vagy édes szószt, valamint vajat és joghurtot. Turmixoljuk pépesre.
Zellerpüré
Hámozzunk meg egy nagy zellert és vágjuk másfél centiméteres darabokra. Tegyük egy közepes méretű serpenyőbe, sózzuk, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Várjuk meg, míg felforr, majd főzzük 20 percig, amíg meg nem puhul. Csepegtessük le és tegyük egy keverőtálba. Adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, 0,5 teáskanál fehér borsot és kakukkfüvet, majd pépesítsük simára.
Brokkolipüré
Pároljuk puhára a brokkolirózsákat egy kevés vízben. Szűrjük le, majd tegyük konyhai robotgépbe. Adjunk hozzá 1 teáskanál citromlevet, három gerezd fokhagymát, 2 evőkanál vajat, 50 gramm parmezánt, sózzuk, borsozzuk. Turmixoljuk simára.
Fehérbab-püré
Melegítsünk 2 evőkanál olívaolajat egy közepes serpenyőben, pirítsunk meg rajta egy kis fej apróra vágott hagymát. Adjunk hozzá két apróra vágott fokhagymagerezdet és dinszteljük meg. Adjunk hozzá két doboz lecsepegtetett fehérbab-konzervet és pépesítsük. Ha nagyon sűrű, egy kevés zöldségalaplével lágyíthatjuk. Keverjük át, adjunk hozzá egy kevés apróra vágott petrezselymet, sót és borsot.
Zöldborsópüré
Pároljunk meg 250 gramm fagyasztott borsót körülbelül 2 perc alatt. Tegyük bele egy robotgépbe 2 gerezd fokhagymával, 1 evőkanál vajjal, 1 evőkanál tejföllel, valamint sóval és borssal együtt. Turmixoljuk simára. A zöldborsóhoz nagyon illik a menta és a citromlé.
Almapüré
Nemcsak zöldségből készíthetsz püréket, hanem gyümölcsből, például almából is. Az almapüré kiválóan illik sült húsok mellé. Hámozzunk meg és magozzunk ki 6 darab nagy almát. Tegyük egy tepsire őket, tegyünk a tetejükre vajat, szórjunk rájuk barna cukrot és sót. A sütő aljára tegyünk egy tálkában vizet. Süssük az almákat 180 fokon 40 percig. Ha kicsit hűltek, turmixoljuk őket össze.
Fotó: Getty Images