A 9 legédesebb gyümölcs: desszert helyett is beillenek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Ezeket a gyümölcsöket akár a természet édességeinek is nevezhetnénk: magas cukortartalmukkal a desszertek utáni sóvárgásodat is csillapíthatod!
A gyümölcsevés az egyik legegészségesebb módja a cukoréhség csillapításának, hiszen a cukrok mellett rengeteg vitamint és egyéb tápanyagokat is tartalmaznak, és még rostokban is gazdagok.
Ezek egyrészt lassítják a cukrok felszívódását, másrészt pedig az emésztésnek is jót tesznek. A finomított cukorral ellentétben a gyümölcsökben lévők természetesen előforduló cukrok, és máshogy hatnak a szervezetre – emiatt nem kell tartanod a fogyasztásuktól. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem tudod túlzásba vinni: mint minden más élelmiszernél, ebben az esetben is fontos a mértékletesség, és ha bármilyen szénhidrátanyagcsere-zavarral küzdesz (cukorbetegség, inzulinrezisztencia), körültekintően válogasd meg őket.
Alma
Egy nagy alma (240 g) 25,1 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: fél tábla Milka tejcsoki.
Az alma főként fruktózt tartalmaz. A gyümölcscukroknak ez a típusa nem emeli meg olyan hirtelen a vércukrot, mint a glükóz vagy a szukróz, a magas rosttartalma pedig az anyagcserét is támogatja.
Banán
Egy közepes banán (125 g) 15,4 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: egy cukormázas fánk.
Ha fontos, hogy mennyi cukrot viszel be, akkor válassz kisebb banánokat. A nagyok ugyanis dupla adagnak számítanak.
Cseresznye
Egy bögre cseresznye 19,7 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: egy átlagos méretű Snickers szelet.
A cseresznyéből könnyű észrevétlenül eltüntetni egy tálnyit, hiszen a roppanós szemek etetik magukat.
Szőlő
Egy bögre szőlő 14,9 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: egy kisebb szelet piskóta.
A szőlővel még a cseresznyénél is könnyebb túlzásba esni, hiszen evés közben a magjait sem kell kiköpködni. Óvatosan adagold, és inkább előre mérj ki belőle egy meghatározott mennyiséget.
Mangó
Egy közepes mangó (330 g) 46 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: 11 db Negro töltött keménycukorka.
A trópusi gyümölcsöknek általában magasabb a cukortartalmuk, és erre a mangó az egyik legjobb példa. Ha azt szeretnéd, hogy ne emelje meg hirtelen a cukorszintedet, fogyassz hozzá valamilyen fehérjét: a diófélék és a joghurt is remek választás.
Narancs
Egy nagy narancs (180 g) 17,2 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: 15 db gumimaci.
A narancsban található rostok lassítják a cukor felszívódását, ehhez azonban egészben fogyaszd, és mellőzd a belőle készült gyümölcsleveket. (Még a 100%-os gyümölcslevek is annyira sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, hogy akár a kólával is felveszik a versenyt!)
Körte
Egy közepes körte (178 g) 17,4 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: egy fahéjas csiga.
Az almához hasonlóan a körte is főként fruktózt tartalmaz, és a sok rost miatt biztonsággal fogyaszthatod. Ez azonban nem vonatkozik a konzerves változatokra, amelyek tele vannak hozzáadott cukorral.
Ananász
Egy bögre felkockázott ananász (165 g) 16,3 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: egy szelet meggyes pite.
Az ananász az egyik legsokoldalúbb egzotikus gyümölcs, hiszen édes íze mellett egy nagy adag hasznos emésztőenzimmel is ellátja a szervezetedet. Ahhoz azonban, hogy jótékony hatásait cukorsokk nélkül élvezhesd, tarts mértéket.
Görögdinnye
Egy bögre felkockázott görögdinnye (152 g) 9,42 gramm cukrot tartalmaz.
A megfelelője édességben: egy közepes csokis keksz.
Bár sok benne a cukor, arányaiban alacsony a szénhidráttartalma. Emiatt pedig nem emeli meg hirtelen a cukrodat. Mindezek ellenére a dinnyével se ess túlzásba, mivel nem csak a cukortartalma lehet megterhelő a szervezetednek. A témáról ebben a cikkemben írtam korábban.
Fotók: Getty Images