A diétás kóla mítosza: ez sem jobb a klasszikus változatnál
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
A diétás kólát sokan csodaitalként fogyasztják, hiszen az íze – szinte – megegyezik az eredeti változatéval, csak éppen nincs benne a rengeteg cukor. Ebben az esetben azonban a cukormentességnek ára van.
Ha sok diétás kólát vagy üdítőt fogyasztasz, akkor valószínűleg elgondolkodtál már azon, hogy mi helyettesíti bennük a cukrot.
Dr. Susan Campbell amerikai dietetikus szerint a mesterséges édesítőkkel készült italok rövid távon megoldást jelenthetnek, hiszen kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor, azonban hosszú távon, nagy mennyiségben egészségtelenek. Ennek oka, hogy az úgynevezett nullkalóriás ételekre, mint a mesterséges édesítőszerek, olyan módon reagál az emberi szervezet, ami árthat az egészségnek. Éppen ezért az a legjobb megoldás, ha a cukros üdítőkkel együtt a diétás változatokról is lemondasz.
Az agyunkat nem tudjuk átverni
A közhiedelemmel ellentétben a mesterséges édesítőszerekre ugyanúgy reagál az agyunk, mint a hagyományos cukorra. Ennek eredményeként gyakori fogyasztásuk ugyanúgy képes függőséget okozni, és fokozzák a kalóriadús ételek iránti vágyat – ami közvetett módon növeli az elhízás kockázatát.
Szénhidrátanyagcsere-zavart is okozhat
Az agyunk az édes ízt a kalóriákkal kapcsolja össze, hiszen normál esetben az édes cukrosat jelent. Fogyasztását követően a szervezetünk elkezd inzulint termelni, hogy a sejtjeink képesek legyenek a vérben keringő glükózt energiává alakítani. Ez a folyamat azonban cukormentes édesítők hatására is beindul, megemelve a vér glükóz- és inzulinszintjét is. A inzulin gyakori és hosszú távon emelkedett szintje pedig inzulinrezisztenciához, később pedig 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet.
Mégis jöhet a cukros változat?
A diétás kólával (vagy üdítőkkel) kapcsolatos aggályok miatt joggal merül fel a kérdés, hogy mégiscsak jobb a klasszikus, cukros fajtát inni? Egyáltalán nem! Évtizedek alatt összegyűlt kutatáshalmok bizonyítják, hogy a finomított cukorral készülő innivalók károsak, még akkor is, ha azok „természetesek”. Abban az esetben, ha száműznéd az életedből a szénsavas üdítőket, keress olyan helyettesítőket, amelyek a lehető legjobban megkönnyítik az átállás folyamatát, azaz íz és koffeintartalom terén is egészséges opciók.
Keress egészséges alternatívákat!
Pótold máshogy a koffeint
A kóla egyik legfontosabb jellemzője – és ezáltal vonzereje – a koffeintartalma, amelyet azonban számos más forrásból is pótolhatsz. Mielőtt azonban megsokszoroznád a napi kávéadagodat, próbáld ki inkább a zöld, a fehér vagy a matcha teát. Ezek mind képesek tartósan ellátni energiával.
Használj természetes ízfokozókat
Ha a kólafogyasztók azon csoportjába tartozol, akik az íze miatt fogyasztják az üdítőt, és képtelenek meginni a sima vizet, akkor dobj a vizes poharadba citromot, lime-ot, mentát, friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, vagy igyál friss gyümölcslevet.
Szénsavas jelleg
Ha számodra a kólában lévő szénsav az elsődleges szempont, akkor neked van a legkönnyebb dolgod. Igyál több szódát vagy szénsavas ásványvizet, vagy keresd a természetes édesítőket tartalmazó gyümölcsös alternatívákat.
Fotók: Getty Images