A diétás kóla mítosza: ez sem jobb a klasszikus változatnál

Kola-veszelyei
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A diétás kólát sokan csodaitalként fogyasztják, hiszen az íze – szinte – megegyezik az eredeti változatéval, csak éppen nincs benne a rengeteg cukor. Ebben az esetben azonban a cukormentességnek ára van.

Ha sok diétás kólát vagy üdítőt fogyasztasz, akkor valószínűleg elgondolkodtál már azon, hogy mi helyettesíti bennük a cukrot.

Dr. Susan Campbell amerikai dietetikus szerint a mesterséges édesítőkkel készült italok rövid távon megoldást jelenthetnek, hiszen kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor, azonban hosszú távon, nagy mennyiségben egészségtelenek. Ennek oka, hogy az úgynevezett nullkalóriás ételekre, mint a mesterséges édesítőszerek, olyan módon reagál az emberi szervezet, ami árthat az egészségnek. Éppen ezért az a legjobb megoldás, ha a cukros üdítőkkel együtt a diétás változatokról is lemondasz. 

Az agyunkat nem tudjuk átverni

A közhiedelemmel ellentétben a mesterséges édesítőszerekre ugyanúgy reagál az agyunk, mint a hagyományos cukorra. Ennek eredményeként gyakori fogyasztásuk ugyanúgy képes függőséget okozni, és fokozzák a kalóriadús ételek iránti vágyat – ami közvetett módon növeli az elhízás kockázatát. 

Kola-veszelyei-1

Szénhidrátanyagcsere-zavart is okozhat

Az agyunk az édes ízt a kalóriákkal kapcsolja össze, hiszen normál esetben az édes cukrosat jelent. Fogyasztását követően a szervezetünk elkezd inzulint termelni, hogy a sejtjeink képesek legyenek a vérben keringő glükózt energiává alakítani. Ez a folyamat azonban cukormentes édesítők hatására is beindul, megemelve a vér glükóz- és inzulinszintjét is. A inzulin gyakori és hosszú távon emelkedett szintje pedig inzulinrezisztenciához, később pedig 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet.

Mégis jöhet a cukros változat?

A diétás kólával (vagy üdítőkkel) kapcsolatos aggályok miatt joggal merül fel a kérdés, hogy mégiscsak jobb a klasszikus, cukros fajtát inni? Egyáltalán nem! Évtizedek alatt összegyűlt kutatáshalmok bizonyítják, hogy a finomított cukorral készülő innivalók károsak, még akkor is, ha azok „természetesek”. Abban az esetben, ha száműznéd az életedből a szénsavas üdítőket, keress olyan helyettesítőket, amelyek a lehető legjobban megkönnyítik az átállás folyamatát, azaz íz és koffeintartalom terén is egészséges opciók.

Kola-veszelyei-2

Keress egészséges alternatívákat!

Pótold máshogy a koffeint

A kóla egyik legfontosabb jellemzője – és ezáltal vonzereje – a koffeintartalma, amelyet azonban számos más forrásból is pótolhatsz. Mielőtt azonban megsokszoroznád a napi kávéadagodat, próbáld ki inkább a zöld, a fehér vagy a matcha teát. Ezek mind képesek tartósan ellátni energiával.

Használj természetes ízfokozókat

Ha a kólafogyasztók azon csoportjába tartozol, akik az íze miatt fogyasztják az üdítőt, és képtelenek meginni a sima vizet, akkor dobj a vizes poharadba citromot, lime-ot, mentát, friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, vagy igyál friss gyümölcslevet.

Szénsavas jelleg

Ha számodra a kólában lévő szénsav az elsődleges szempont, akkor neked van a legkönnyebb dolgod. Igyál több szódát vagy szénsavas ásványvizet, vagy keresd a természetes édesítőket tartalmazó gyümölcsös alternatívákat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük