Szuperételek 2018 - erre kattanunk idén
A világ rácsodálkozik a savanyításra
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Szuperételek jönnek, divatdiéták mennek, de mi lesz a divat idén nyáron? Érdemes még avokádót fotózni az instára, vagy jobb, ha örökre elfelejted? A dietetikusok már tudják a választ. Az avokádó még nem ciki, de az igazi menőség már nem az! Hanem a savanyúság!
Fotó: Shutterstock
Egy amerikai felmérésben 2050 dietetikust kérdeztek meg arról, hogy szerintük a fogyasztók körében melyek lesznek a népszerű élelmiszerek 2018-ban. Ezt a listát kapták:
1. Fermentált ételek
Ne ess pánikba, ha azt sem tudod, mi fán terem a fermentálás. Nem kell egy újabb bizarr trendet internalizálnod, legalábbis, ha már láttál életedben hagyományos módon, ecet nélkül készített savanyú káposztát vagy csalamádét. A fermentálás ugyanis a tejsavas erjesztés/savanyítás fellengzősebben mondva.
És hogy mitől lesz olyan menő? Hát a bélbacik miatt! Az új menőség ugyanis az egészséges emésztés, az egészséges emésztéshez pedig bélbacik kellenek. És a jó bélflórát kevés dolog támogatja hatásosabban, mint a savanyítás fermentálás. Szóval legközelebb ha a savanyúságos bácsihoz mész, és veszel egy csomag káposztát, nyugodtan veregesd magad vállon. Trendibb idén nem is lehetnél!
Fotó: Nevit Dilmen, Creative Commons
Többek között a „bélbarát” csoportokba sorolható még a probiotikumokat is tartalmazó kimchi (koreai, zöldségfélékből erjesztett savanyúság/saláta, kínai kelből, retekből, uborkából), a japán miso és a kefir is. A miso japánul "erjesztett babot" jelent, az ázsiai konyhában gyakran használt, krém állagú alapanyag, amit szójababból és gabonafélékből állítanak elő, és amelynek több száz változata ismert, leggyakrabban talán a Miso leves kapcsán találkozunk vele.
2. Avokádó
3. Magvak
4. Diófélék
5. Zöldtea
6. Ősi gabonák
7. Kelkáposzta (Helló, világ!)
8. Egzotikus gyümölcsök
9. Kókuszból készült termékek
10. Lazac
Hát az avokádó marad. Pedig tudjuk, hogy mennyire nem etikus. Te is tudod? Ha nem, olvasd el Díványos tesóink cikkét, miért nem jó fej dolog a hipszter világ féktelen avokádófogyasztása. (Igen, hüpp, hüpp, mi is szeretjük)
És mi lesz még menő?
A három legdivatosabb étrend idén
A dietetikusok jóslatai szerint - legalábbis amerikában - marad az első helyen a clean eating (vagyis a tiszta étkezés), törnek fel a vegánok, vagyis a növényi alapú diéta, és meglepő módon a harmadik helyre becsúszott a ketogén diéta, vagyis az az irányzat, amikor ehetsz sok zsíros húst, viszont nem ehetsz szénhidrátot. (A távolban felsírt a megkérdezett 2500 dietetikus)
Agyköd - ilyen szó tényleg van?
A szakemberek szerint miközben egy dietetikus által gondosan megtervezett ketogén diéta jó hatással lehet például az epilepsziások állapotára, a hétköznapi kivitelezés általában kevésbé szerencsés. Ha így eszel, és olyan tüneteid vannak, mint az "alacsony energiaszint, az agyköd, fokozott éhségérzet, alvászavarok, émelygés, az emésztőrendszeri diszkomfort érzés, a rossz lehelet és a gyenge fizikai erőnlét", akkor gyanakodj, hogy valamit rosszul csinálsz.
Fogyókúraként sem feltétlenül hasznos, a súlycsökkenést a szakemberek a folyadékvesztéssel magyarázzák, viszont hosszútávon nagyon nehéz fenntartani és közben a megfelelő rost-, vitamin- és ásványi anyag-szükségletet kielégíteni.
Hiper-helyi élelmiszerek - ez is menő lesz
Olyan táplálékok, amelyek beszerzése gyalogosan elérhető távolságban lehetséges. (Mondjuk ezt itt a harmadik kerületben nem tudom, hogyan kell értelmezni, ha a sarki Spar nem ér.) Szóval hiper-helyi, a nagyvárosiak meg húzzák meg magukat, vagy gyalogoljanak nagyon-nagyon sokat.
A mozgalom egyik vezetője René Redzepi dán séf, aki ugyanilyen helyi élelmiszereket használ fel a két Michelin-csillagos koppenhágai étteremben, a Noma-ban.
Hem, a húsmentes hús, avagy a növényi alapú..., izé, ez bonyolult
Nálunk szerintem még nem kapható ilyesmi, de vegánok, szóljatok, ha tévedek. A hem – a hem kifejezés a görög "vér" szóból ered – egy olyan makromolekula, amely természetes állapotában az állati izomsejtekben vashoz kötődve (hem-vas) található, ez biztosítja a sült hús (pl. marha, sertés) színét (pl. félig átsült-véres szín) és jellegzetes ízét.
Fotó: Beyond Meat, Húsmentes kolbász. Lássuk be, nagyon jól néz ki.
Az amerikai Impossible Food vállalkozás kifejlesztette a „Lehetetlen” hamburgert, egy húsmentes burgert, amibe növényi (erjesztéssel előállított) hem-et tesznek, hogy a tökéletes élményt nyújtsák, valamint egy egész termékcsoportot húsmentes húsokból. A legfurább, hogy amerikai bloggerek - húsevők is - egybehangzóan állítják, hogy nem csak baromi finom, hanem teljesen meggyőzően hús állagú cuccokról van szó.