A fagyasztóban meddig áll el a hús vagy a gyümölcs? Nem árt, ha odafigyelsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Ha az ételek szavatossági idejét nézzük, kétféle ember létezik: az egyik a minőség megőrzését jelölő dátum lejárta után mindent a kukába dob, a másik lazán kezeli a lejárati dátumokat, és napokkal vagy hetekkel azok után szaglás, látvány vagy íz alapján dönti el, elfogyasztja-e az adott ételt vagy sem.
A hűtőben tárolt ételeknél egyértelműbb, mit meddig ajánlott felhasználni és megenni, a fagyasztóban tároltaknál nem minden esetben. A saját magunk által bezacskózott gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat érdemes felcímkézni és dátummal ellátni, mert nem mindegy, hány hónapon belül vesszük ki és esszük meg őket.
A húsfélék hosszú ideig fagyaszthatók, de típustól függően van, amelyiket egy évig is eláll, másokat 1-2 hónapon belül javasolt felhasználni. A vadhúsok és az egész baromfi 8-12 hónapig tárolható a mélyhűtőben, darabolva 9 hónapnál tovább ne tartsuk őket a fagyasztóban, a baromfi aprólékot és a darált húst pedig csak 3-4 hónapig hagyjuk ott. A nyers rostélyos, a bélszín vagy a karaj 4-12 hónapig áll el.
A főtt húsoknál a határ 2-3 hónap, a sonka, a virsli, a bacon, a szalonna és a kolbász 1-2 hónapig tartható csak a mélyhűtőben. A főtt húst 2-6 hónapig fagyaszthatod, a sülteket 1-3 hónapig. Ezek az adatok a legalább -18 fokon fagyasztott húsokra érvényesek. Felolvasztott húst semmiképp ne fagyaszd újra.
A nyers hal a mélyhűtőben 2-3 hónapig tárolható anélkül, hogy a minősége romlani kezdene. A nyers kagyló és a rákfélék 3-6 hónapig állnak el.
A gyümölcsök közül az epret 12, a meggyet, a cseresznyét, a szilvát, az őszibarackot 10, a sárgabarackot 8 hónapnál tovább ne hagyd a fagyasztóban.
A zöldségeket 6-12 hónapig tarthatod a fagyasztóban. A káposzta, a kelbimbó, a karfiol 6, a hüvelyesek (bab, borsó), a paprika, a répa, a spárga és spenót 12 hónapig is tarthatók a mélyhűtőben.
A kenyeret és a süteményeket legfeljebb 3 hónapig érdemes tárolni a fagyasztóban, a vajat 6-9 hónapig, a pizzát 1-2 hónapig, a hamburgert 3-4 hónapig.
A friss tojást feltörve fagyaszd le, külön a fehérjét és a sárgáját: az előbbi 12 hónapig is el áll a mélyhűtőben, az utóbbi nem fagy meg jól. A főtt tojást ne fagyaszd le.
A felbontott jégkrémet 2-3 hónapon belül fogyaszd el, de ha teljesen felolvadt, már ne fagyaszd vissza.
A készételek közül a húsleves, a húsos ragu, a paradicsomszós vagy a gyümölcssaláta is tartható 3 hónapig a fagyasztóban.