A hosszú élet titka az olaszok szerint: az étkezés mikéntje a kulcs

hosszu-elet
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hosszú élet titkát a mai napig is kutatják. Ki az életmódra vagy a táplálkozásra, ki a mozgásra vagy éppen a kupica házi pálinkára esküszik. Na de mi a helyzet az olaszokkal?

Az olaszok zabolátlan, mégis szenvedélyes életstílusa és életmódja sokaknak lehet vonzó, másoknak pedig ellenszenves. Ugyanúgy megvannak a maguk káros szenvedélyei, szeretnek sziesztázni, még csak vagyonokat sem keresnek, sőt, jóformán sok mindenre egyáltalán nem áldoznak anyagi javakat, mégis őket tartják a világ egyik legvidámabb, legszenvedélyesebb és leghosszabb életet megélő nemzetének. 

Az olaszoknál a várható élettartam 84 év fölött tart jelenleg, így az EU olyan nemzeteivel említhetők egy lapon, mint a franciák (85,5 év) és a finnek (84,6 év). 

Mi lehet a titkuk?

Nos, a legnagyobb titok talán az, hogy az olaszok sosem lihegik túl az élet dolgait. Örömmel hódolnak a délutáni sziesztának, isznak meg egy jó pohár bort az esti vacsora előtt, és az ételeket is olyan élvezettel készítik és eszik, ahogyan tényleg csak kevesen csinálják.

Akik hosszabban elidőztek vagy éltek már Olaszországban, és megízlelték a helyi ízeket, minden bizonnyal azt fogják mondani, hogy a mediterrán diéta lehet a kulcsa a hosszú életnek. 

hosszu-elet-titka

Az olaszok étrendje nagyjából az 1960-as évektől kezdve indult el egyfajta javulás felé. Ez annyit jelent, hogy például sokkal több friss halat és tengeri herkentyűt, illetve gyümölcsöt és zöldséget kezdtek el fogyasztani, és jóval kevesebb sót használni a főzéshez, mint például mi, magyarok. Ezért is érezhetjük náluk, hogy a kenyereik és pékáruik jó része is szó szerint sótlan. 

A mediterrán étrend

A mediterrán vidékeken egyaránt jellemző, hogy a tenger miatti közelség jóval nagyobb motivációt jelent a halfogyasztásra, szemben az olyan régiókkal, ahol ennek jelentős részét csak importból tudják fedezni. 

Az olajfaligetek szintén az egészséges életmód felé billentik a mérleget, hiszen minek használnának és fogyasztanának állati eredetű zsírokat és exportált olajat, amikor megfizethető áron megvehetik a boltban a jobbnál jobb minőségű helyi olívaolajakat is, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és E-vitaminnal?

hosszu-elet-titka

A minőség és a természetesség a kulcsszó

Aki szereti a borokat, nyilván tudja, hogy Olaszország is egyike a nagy bortermelő országoknak. És nemcsak termelik, de lakói előszeretettel és büszkén fogyasztják is, ugyanakkor nem esnek túlzásba, és igenis sokat adnak a minőségre. Éppen ezért náluk nem fogunk a polcokon kannás bort találni, vagy éppen édes borokat, az olaszok ebben ugyanis meglepően konzervatívak: ha bort isznak, csak is jó minőségű nedűt kortyolnak. Mindezt pedig szigorúan mértékkel, mert számukra nem a mennyiség, hanem a minőség az igazi prioritás. 

A pasta, mint sztereotípia

Olaszországról a bor, a sonka és a sajtok mellett szinte biztos, hogy mindenkinek a tészta jut még az eszébe. A pizza, a focaccia, a spagetti és minden olyan, egyébként isteni étel, mint például a lasagne, a carbonara vagy a bolognai. Az isteni, szaftos mártások, amelyeket nem lehet nem megkóstolni és elpusztítani az utolsó falatig. 

hosszu-elet-titka

Ehhez azonban az olaszok teljesen másként viszonyulnak, ennek is köszönhető, hogy ha nyitott szemmel jársz, teltkarcsú olaszt is csak nagyítóval találsz.

Tudniillik, otthon se nem főznek zsírosan, se nem esznek zsíros és túl sós ételeket, ahogyan a tévhittel ellentétben, a tészta sem képezi szerves részét az étkezéseiknek. 

Az éttermekben visszaköszönő, ízekben gazdag, mártásokkal agyonnyomott ételekkel ellentétben az olaszok, a már említett halak mellett, előszeretettel részesítik előnyben például a különböző salátákat és leveseket, szóval a viszonylag könnyebb ételeket. 

hosszu-elet-titka

Alapvetően a szénhidrátszegény étkezés hívei, ám hogy eljön-e valaha az az idő, amikorra ki tudnak majd keveredni ebből a „pasta” sztereotípiából, az még a jövő zenéje. 

Zsírszegény fogások kontra éghajlat

Valószínűleg az éghajlati adottságok és az egyre hosszabb és forróbb nyarak miatt sincs igényük a zsíros és laktató ételekre, ami érthető, hiszen egy 30 fok körüli vagy afölötti nyáron mi sem vágyunk egy forró, pirított szalonnás, túrós sztrapacskára, vagy állunk neki bográcsban pörköltet főzni.

Házi koszt

Ez a fogalom Olaszországban eléggé más megvilágításba van helyezve, mint nálunk. Míg idehaza nekünk egy jó gulyásleves vagy marhapörkölt jelenti a kiadós vacsora fogalmát, addig náluk a házi készítésű ételek jegyében főként a zöldségek dominálnak. Abból viszont bármennyi és bármilyen formában.

hosszu-elet-titka

Egy finom saláta némi parmezánforgáccsal, esetleg pár szelet bresaola és egy pohár vörösbor, máskor egy finom, mégis egyszerű minestrone leves is legalább olyan hatást tud elérni, mintha mi itthon bevágnánk egy nagy tányér paprikás krumplit kolbásszal. 

Zöldségek minden mennyiségben 

Az olaszok emellett imádják a friss zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket egy újabb tévhittel ellentétben jórészt nem a nagy szupermarketekből, hanem kisebb, helyi termelőktől szereznek be.

hosszu-elet-titka

Emiatt is lehet meglepő egy turista számára, ha egy turisztikailag népszerű városban nem talál minden bokorban egy Auchan vagy Tesco kaliberű bevásárlóközpontot. 

Náluk ugyanis a kisebb boltok is friss és bőséges kínálatot tudnak produkálni, arról nem is beszélve, hogy nem kell a lejárati szavatosságot jelző matricát lesni, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy egy darab parmigiano sajt vagy a prosciutto sonka ne legyen friss. 

hosszu-elet-titka

Lassan egyél, tovább élsz

Ezen elvük mellett évtizedek óta kitartanak az olaszok, ugyanis hiszik, hogy az ételeket élvezni kell, nem pedig magunkba tömni. Sőt, nemcsak az evést, de a főzést is élvezik. 

Sziesztakor, ha az idejük is engedi, sosem hagynak ki egy rövid, de élvezetes kávét és mellé egy finom péksüteményt, amit szigorúan az irodától és munkahelyüktől távol fogyasztanak el, mert nem keverik a munkát az élvezettel. 

Kanapén evés? Na még mit nem!

Egy igazi olaszt sosem fogsz a kanapén punnyadva pizzát enni látni, erre ugyanis elvi okokból nem vetemednek. Számukra az étkezés egy rituálé, az étel pedig egy szenvedélyes élvezeti cikk, aminek meg kell adni a módját és a mikéntjét.

hosszu-elet-titka

A hosszú élethez vezető út tehát az olaszok szerint az, ha egészségesen étkezel és megadod a módját az étkezésnek: nem habzsolsz, miközben mégis dőzsölsz; egészséges alapanyagokat használsz a főzéshez, amivel a kistermelőket támogatod; és kiélvezed az ízeket, miközben nem aggódod túl az élet dolgait, de nem is feledkezel meg róluk. 

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük