A te ebéded is Instára megy előbb? Ha lefotózod, jobban ízlik

Kajafotok Instagram 3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gondoltál már rá, hogy pozitív hatása is lehet, ha az ételt lefotózod, mielőtt megennéd? Mert ez így van! Mutatjuk is, hogy miért érdemes időnként megtenned.

Képzeld el, hogy a rég várt vacsorát egy kellemes helyen töltöd a barátaiddal. A pincér kihozza a megrendelt ételeket, és elétek helyezi az asztalra.

De ahelyett, hogy felemelnétek a villákat, és belekóstolnátok az ínycsiklandó étkekbe, inkább okostelefonokat ragadtok, és fotózni kezditek a tányérjaitokat.

A nagy gonddal megkomponált képek persze azonnal felkerülnek a közösségi médiára, mintha az étkezés meg sem történne, ha nincs róla Instagramon bizonyíték.

Kajafotok Instagram 2

Na de miért csináljuk?

Ételfotókat posztolni nem egy új keletű jelenség, azonban a kérdés mostanában kezdte foglalkoztatni a szakembereket: miért szeretjük ezt csinálni? A válasz pedig nagyon egyszerű: mert jobb ízűvé teszi az ételeket. Legalábbis egy, a Journal of Consumer Marketing szaklapban megjelent tanulmány szerint, ha étkezés előtt lefotózzuk az ételünket, az javítja az ízekről és magáról az étkezés élményéről alkotott megítélésünket, amikor ténylegesen elfogyasztjuk az adott fogást.

A vizsgálat másik érdekessége, hogy azok a megkérdezettek, akik fényképet készítettek az általuk egészségesebbnek vélt élelmiszerekről, magasabbra értékelték őket, mint azok, akik nem fotóztak evés előtt. Ennek a jelenségnek pedig leginkább a kép elkészítéséhez szükséges időhöz van köze, mint magához a képhez. Ugyanis még a legrövidebb késleltetés is az étel pozitívabb megítélését eredményezi. Gondoljunk csak egy pillanatra a már-már elfeledett hagyományokra és szertartásokra, mint amikor az ebédlőasztal körül ülve a család előbb áldást mondott, és csak azt követően kezdődött el az étkezés.

Kajafotok Instagram 4

Nem csak jobban ízlik, de egészségesebb is

Érdekes az az összefüggés is, hogy az egészségesebb ételek fényképezése azt eredményezi, hogy jobbnak ítéljük meg őket: a részletek megkomponálása, illetve az azzal eltöltött idő segít tudatosítani és más megvilágításba helyezni az előttünk elterülő látványt.

Így ha elsőre kevésbé is találjuk szimpatikusnak a sok zöldséget, azzal, hogy néhány percig csakis rájuk fókuszáljuk a figyelmünket, némileg változik a hozzáállásunk, és elkezdünk úgy tekinteni rájuk, mint amik hasznosak a szervezetünknek. Köszönjük, Instagram!

Kajafotok Instagram

Ettől függetlenül számos helyzetben sértőnek számít, ha a beszélgetőpartnerünk helyett a telefon kijelzőjét részesítjük előnyben. Egy erről készült felmérés szerint az emberek 86 százaléka illetlennek tartja a telefonozást társaságban. Léteznek éttermek, amelyek érkezéskor begyűjtik a vendégeik telefonját, hogy azok kizárólag a kulináris élményekre koncentrálhassanak, és semmi más ne vonja el a figyelmüket. Egy amerikai étterem még ajándék desszertet is felkínál azoknak, akik az ott-tartózkodásuk idejére kikapcsolják készülékeiket.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük