A koffein hatásai a mindennapokban: kapcsolat vagy függőség?

koffein-hatásai
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szinte mindannyian magunkhoz vesszük, és nem ritka, hogy naponta többször is. Nincs benne alkohol, mégis képes függőséget okozni.

A koffein alapvetően egy serkentőanyag, egy tiltott, mégis legális szer, amely serkenti az agyműködést és az idegrendszeri aktivitást. Ezt akár jó dolognak is felfoghatnánk, ha nem lennének a koffeinfogyasztásnak hosszú távú következményei.

Koffein számos italban megtalálható, elég csak a kávéra, a fekete teára, az energiaitalokra és a különböző üdítőkre gondolni. Sőt, hiszed, vagy sem, de még a csokoládé is tartalmaz koffeint.

koffein-hatasai

Mit tesz a koffein a szervezeteddel?

A koffein igen gyorsan felszívódik a szervezetben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy általában 5-30 perccel a bevitel után már érzékeled is annak jeleit. Ezek közé tartozik a megnövekedett légzés- és pulzusszám, valamint a mentális éberség és fizikai energiaszint megugrása. Ezek a hatások pedig, egyéntől függően, akár 12 óráig is eltarthatnak.

koffein-hatasai

Mik a túlzott koffeinfogyasztás tünetei?

 • a testhőmérséklet emelkedése,
 • gyakori vizelési inger,
 • kiszáradás,
 • szédülés és fejfájás,
 • szapora szívverés,
 • nyugtalanság és izgatottság,
 • szorongás és ingerlékenység,
 • remegő kezek,
 • álmatlanság,
 • először energikusnak érzed magad, de aztán még nagyobb fáradtságérzet lesz rajtad úrrá.
koffein-hatasai

Mennyi koffeint fogyaszthatsz naponta?

Az, hogy hogyan reagál a szervezeted a koffeinre, sok mindentől függ. Ott van például a testtömeg, az általános egészségi állapot és az anyagcsere működése. Az is befolyásolja, hogy a szervezeted hozzászokott-e már a rendszeres koffeinbevitelhez, és hogy mennyi koffeint juttatsz a szervezetedbe például egy kávé vagy energiaital elfogyasztásával.

koffein-hatasai

A kutatások azt mutatják, hogy a napi 400 mg vagy annál kevesebb koffein bevitele elfogadható adagnak számít, de nyilván az lenne a legegészségesebb, ha semmilyen formában nem fogyasztanál koffeint, ami szinte lehetetlen elvárás.

Segítségül, hogy miben mennyi koffein van, alább mutatunk néhány példát (hozzávetőleges koffeinszintek):

 • csokoládéitalok: 5-10 mg/250 ml,
 • instant kávé: 80-120 mg/250 ml,
 • főzött kávék, például eszpresszó vagy tejeskávé: 105-110 mg/250 ml,
 • fekete tea: 65-105 mg/250 ml,
 • kóla: 40–49 mg/375 ml,
 • energiaitalok (típus- és márkafüggően): 80-160 mg/250 ml,
 • étcsokoládé: 40-50 mg/55 g-os adagban,
 • tejcsokoládé: 10 mg/50 g-os adagban,
 • koffeintabletták: kb. 100 mg tablettánként.

Az energiaitalok és a koffein mérgező kapcsolata

Elkerülhetetlen, hogy a rettegett, mégis virágkorát élő energiaitalok koffeintartalmáról ne ejtsünk néhány szót.

Amellett, hogy ezeknek rendkívül magas a koffeintartalma, más olyan összetevőket is tartalmaznak – taurin és guarana –, amelyek természetes koffeinforrásnak számítanak. Így tehát, mondhatni, dupla vagy tripla dózisban veszed magadhoz a koffeint egyetlen 2 dl-es energiaital elkortyolásakor.

koffein-hatasai

Az energiaitalok felpörgetnek, de hidratáltság szempontjából az eredményességük szinte konvergál a nullával. Sokan ráadásul a sportitalokkal is összekeverik, és azt hiszik, hogy a dobozra firkált vagy nyomtatott hozzáadott vitaminok egészségesebbé teszik ezeket az italokat. Ez azonban barokkos túlzás.

Az energiaitaloknak a koffeintartalma mellett a cukortartalma is magas. Sőt, gyakran magasabb, mint a sima üdítőitaloké. Igaz, ma már több gyártó is készít cukormentes energiaitalokat, tele vitaminokkal, de ettől azok koffeintartalma még nem csökkent.

Koffeinfüggőség és elvonás

Nehéz kérdés megválaszolni azt, hogy a kávét azért iszod-e, mert már a rabja és függője lettél, vagy csak olykor-olykor, az íze kedvéért? Van, aki ettől várja a reggeli ébredést, van, aki viszont csak felvett szokásként issza azt egy-egy étkezés után.

koffein-hatásai

Ugyanakkor van olyan is, aki számára a dohányzás és a kávé kéz a kézben járnak, és egyik sincs a másik nélkül. Ezeket a lehetőségeket végignézve, talán még most sem tudod eldönteni, hogy függő vagy-e, vagy csak kocakávés?

Vajon le tudnál-e szokni róla, van-e elég erős akaratod hozzá? Egyáltalán, le akarsz-e szokni róla, ha már egyszer a rabja lettél?

Koffeintolerancia, avagy a függés metafizikája

Sok más gyógyszerhez hasonlóan lehetséges a koffein iránti tolerancia kialakítása is. Ez azt jelenti, hogy hozzászoksz a koffein testedre gyakorolt hatásaihoz, és azért, hogy ezt fenn tudd tartani, egyre nagyobb mennyiséget kell belőle magadhoz venned.

koffein-hatasai

Idővel pedig ez fizikailag és pszichológiailag is koffeinfüggővé fog tenni, neked pedig nagyon erősnek kell lenned hozzá, hogy megálljt tudj parancsolni az olthatatlan, koffein iránti vágyadnak.

Hogyan szokj le a koffeinről?

Itt most írhatnánk számos olyan magvas gondolatot, hogy mindez csak elhatározás, kitartás és jellem kérdése, de mielőtt még vadul nekiállsz leszoktatni róla a szervezetedet, jó, ha tisztában vagy a leszokás okozta elvonási tünetekkel is. Ugyanis, ha függő vagy, és abbahagyod a fogyasztást, akár hirtelen, akár fokozatosan bizonyos tüneteket fogsz tapasztalni.

Ilyen tüneteid lehetnek:

 • fáradtság,
 • nyűgösség,
 • tartós fejfájás,
 • izzadás,
 • izomfájdalom,
 • szorongás.

A koffeinelvonás tünetei, akárcsak a kábítószerek (illegális és legális drogok esetében), 12-24 órán belül jelentkezhetnek, és körülbelül egy hétig tarthatnak.

koffein-hatasai

Ha félsz az elvonási tünetektől, és emiatt remeg a kezedben a kávés bögre, hogy letedd, vagy sem, érdemes a függőségedet inkább fokozatosan csökkenteni. Vagyis kezdd el visszavenni a koffeinbevitelt, mind a mennyiséget, mind a gyakoriságot, mind a módszert. 

Ennek köszönhetően fel tudod készíteni az idegrendszeredet is arra, hogy alkalmazkodjon a kvázi drog nélküli élethez.

Lehet, sőt, szinte biztos, hogy eleinte kevésbé leszel energikus, sokat fogsz ásítozni, korábban elalszol, igényeled majd a hétvégi csendes pihenőt, és még hosszasan sorolhatnánk, de hidd el, hogy néhány hét elteltével az energiaszinted magától is helyre fog állni, ráadásul sokkal jobban is fogsz aludni, hiszen a koffein folyamatosan stimulálja az agyadat és az idegrendszeredet, ami a minőségi alvásban is akadályoz.

koffein-hatasai

Arról nem is beszélve, hogy a kávé elszínezi a fogakat, a cukros üdítők pedig tönkre is teszik azokat. Említhetnénk még itt a cukorbetegséget, a szívpanaszokat stb., de bízunk benne, hogy már ez is elegendő tudás lehet számodra ahhoz, hogy el tudd dönteni:

függő vagy-e, vagy sem? 

Hogyan hat a koffein a szervezetre, ha...

... gyermek fogyasztja:

Ugyan irányelvek jelenleg nincsenek arra vonatkozóan, hogy a gyermekek mennyi koffeint vihetnek be egészséges körülmények között a szervezetükbe, azt viszont vizsgálni és monitorozni kell, hogy a fogyasztást követően mutatkozik-e a gyereknél ingerlékenység, alvási nehézségek, gyakori éjszakai ébredés vagy gyomorpanasz? Ugyanis, ha nem is tejeskávé formájában, de csokoládéban, üdítőben és teában is magukhoz tudják venni a koffeint.

 ... várandós nő fogyasztja: 

Esetükben már korlátozva van a napi koffeinbevitel (200 mg), mivel a nagy mennyiségű koffein növelheti a vetélés, a nehéz szülés és az alacsony születési súllyal világra jövő babák számának kockázatát.

koffein-hatasai

... sportoló fogyasztja:

Bár a koffein nem szerepel tiltott anyagként a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján, és az Australian Institute of Sport is azon anyagok csoportjába sorolja, aminek a „használata bizonyos sporthelyzetekben támogatott”, és „egyes sportolók számára biztosított vagy engedélyezett”, érdemes minden esetben ellenőrizni a sportszabályzat doppingellenes szabályait.

Csak azért fontos, hogy ennek utánanézz, hogy a koffein biztosan ne szerepeljen semmilyen korlátozás alá eső vagy drognak minősülő szer listáján, ami akadályozná egy adott sport akár versenyszintű űzését is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük