Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra: íme 6 opció a vegántól a húsimádóig
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, de élményt is: a receptes könyveknél ez fokozottan igaz, hiszen minden belőlük készített étel lehetőséget ad valami újdonság kipróbálására és megkóstolására.
Akár haladó szakács, akár kezdő konyhatündér az illető, egy jól megválasztott receptgyűjteménynek garantáltan hasznát veszi.
Az alábbi válogatásba olyan idén megjelent gasztrokönyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a mi figyelmünket is felkeltették, és bátran ajánljuk bárkinek, aki szeret főzni, vagy éppen szeretné elsajátítani a konyhaművészet csínját-bínját.
Gáspár Bea: Bea konyhája - Családi receptek egyszerűen
A Bea konyhája idén megújult formulával és tartalommal tért vissza: a hangsúly most is a közös étkezéseken van, a kipróbált és bevált receptek pedig segítenek a családi ebédek és vacsorák kiválasztásában, illetve elkészítésében. A régi és új receptek pénztárcabarát hozzávalókat tartalmaznak, így a könyv a megemelkedett élelmiszerárakra való tekintettel is szuper választás lehet.
BOOOK Kiadó
4390 Ft
Bea új könyvében többek között olyan receptekkel találkozhatunk, mint a BBQ pulled pork, a krémkaramell, a fűszeres marokkói lencseleves vagy a lazacos saláta, és opciókat kínál könnyű és gyors fogásokra is.
Rúzsa Magadi, Vida József: Zümmögés a konyhában 3 - …és végy még több kanál mézet
A konyhaművészet terén is jeleskedő Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár harmadszor döntöttek úgy, hogy kiteszik a mézesbödönt a konyhapultra, és mézzel fognak sütni-főzni. A nemrég megjelent, Zümmögés a konyhában sorozat egy valódi desszertgyűjtemény, amelyben a klasszikus finomságok és számtalan ínyencség is helyet kapott.
Olyan mézes desszertek elkészítését tanulhatjuk meg tőlük, mint a képviselőfánk, a répatorta, a márványszelet, a mille-feuille, a panna cotta vagy a közönségkedvenc brownie. A könyvben négy hazai méhészet alapítója is bemutatkozik, a velük készült interjúkban olvashatunk munkájuk szépségeiről, sajátosságairól és izgalmairól is.
Horváth Judit, Király Ágnes: Fermentált konyha
A könyv több mint 100 receptet tartalmaz a reggelitől a vacsoráig, és valamennyiben az erjesztett alapanyagoké a főszerep. A legtöbben savanyúságként vagy köretként fogyasztják a fermentált ételeket, azonban ennél sokszínűbben is felhasználhatók, és változatos, egészségtudatos fogások készülhetnek belőlük.
Aki érdeklődik a téma iránt, az számos hagyományos, ám kissé elfeledett magyar fogás receptjeit ismerheti meg a könyvből, ugyanakkor a nemzetközi konyha kedvelői és a desszertrajongók is bőven találnak maguknak inspirációt.
Olyan kreatív ötletekkel találkozhatunk, mint például a káposztás körtetorta vagy a céklás kuglóf, de a szerzőpáros a tej-, tojás- és gluténmentes diéta követőiről sem feledkezett meg: számos tippet adnak arra vonatkozóan, hogyan lehetséges egészséges és ízletes mentes ételeket az asztalra varázsolni.
Dr. Andrási Nóra: Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
Dr. Andrási Nóra legújabb könyve úttörőnek számít a növényi alapú receptkönyvek között: a maga is teljes értékű növényi étrendet követő szerző közérthetően mutatja be az egyes húsmentes diéták közötti különbségeket, összefoglalja a növényi étrendet övező leggyakoribb tévhiteket, illetve opciókat is kínál olyan alapanyagokból, amelyekkel növényi étrend esetén is tökéletesen pótolható valamennyi, szervezetünk számára szükséges tápanyag.
A szerző meggyőződése, hogy nincsen szükségünk messziről érkező alapanyagokra, hosszú, konyhában töltött órákra vagy egy mesterszakács ügyességére ahhoz, hogy finom és tápláló ételeket készítsünk, így a könyvben kizárólag könnyen beszerezhető hozzávalókból készült recepteket olvashatunk a reggeliktől az útravalókon át a főételekig, az egészséges desszertekkel bezáróan.
Nemes Dóra: Mentes Anyu szakácskönyve 3
A Mentes Anyu szakácskönyvsorozat első két sikerkötete után megjelent a harmadik, növényi alapú recepteket tartalmazó könyv is, amely a mentes étkezések 50 legjobb fogását tartalmazza.
A könyv kitűnő választás mindazok számára, akik mentes életmódot követnek, de azoknak is, akik inspirációt, új ízeket keresnek. Ezek a receptek nem tartalmaznak húst, glutén-, laktóz- és tojásmentesek, így kompromisszumok nélküli reformfogásokat kínálnak. Megtalálhatók köztük a legfinomabb olasz, francia, libanoni, amerikai, kubai és thai ételek húsmentes változatai, a különféle diéták között pedig dietetikus segít eligazodni. A könyvből az uzsidoboztól az ünnepi asztalig minden alkalomra és a hét minden napjára készíthető finom, egészséges fogás.
Josh Niland: Hal, mindenestül
Josh Niland, a tengeri halak világszerte elismert szakértője a halak elkészítésének forradalmian újszerű látásmódját mutatja be ebben a könyvében. A neves ausztrál séf mindent megkérdőjelez, amit eddig tudni véltünk a beszerzéstől kezdve a feldolgozáson, a száraz érlelésen, a sóval pácoláson át egészen a legjobb, ropogós serpenyős hal sütéséig.
A könyv az alapvető és haladó technikákon felül több mint 60 recepttel bátorít arra, hogy a hal igazi valóját lássuk: a lenyűgöző és összetett fehérjeforrást, ami a húsokhoz hasonló tiszteletet érdemel – teljes felhasználást mindenestül.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors