Ezek a legmagasabb koleszterintartalmú ételek: jobb, ha vigyázol velük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A magas koleszterinszint szívbetegségeket eredményez, ezért fontos csökkenteni a magas koleszterintartalmú ételek fogyasztását.
Léteznek pozitív hatással rendelkező magas koleszterintartalmú ételek is: ezek esetében viszont ugyanúgy fontos a mértékletesség.
Ezeket mindenképpen kerüld
Az igaz, hogy némi koleszterin belefér az étrendünkbe, a telített zsírsavak azonban már nem. Ezek ugyanis közvetlen összefüggést mutatnak a legtöbb szív- és érrendszert érintő megbetegedések kialakulásával. Az alábbi magas koleszterin- és telítettzsírsav-tartalmú ételeket mindenképpen kerüld, vagy legalább csökkentsd minimálisra a fogyasztásukat.
Magas zsírtartalmú tejtermékek
Idetartozik a zsíros tej és joghurt, a vaj és a legtöbb sajt. A sajt ráadásul sok sót is tartalmaz, így már meglévő szívbetegséggel ezt mindenképp kerüld. Korlátozd a heti sajtfogyasztásodat heti maximum 85 grammra, és főzéshez is inkább mozzarellát használj. Tejből 1-2 százalékosat válassz, vaj helyett pedig olíva- vagy avokádóolajat használj.
Vörös húsok
A steak, a marhapörkölt, a bárányborda, a sertésszelet és a különböző darált sertés- és marhahúsok mind sok koleszterint és telített zsírsavat tartalmaznak. Helyettük válaszd a sovány fehérjéket, mint a szárnyasok vagy a halak. Ugyanúgy kerüld a feldolgozott húskészítményeket is: a kolbász, virsli, párizsi vagy bacon mind ebbe a kategóriába tartoznak.
Olajban sült ételek
A rántott húsok és zöldségek mind olajban sülnek, és emiatt magas a koleszterintartalmuk. A bő olaj helyett jobb választás, ha az ételeket a sütőben készíted, és csak rájuk locsolsz egy kevés olívaolajat. A forró levegős sütő is szuper opció, ha kerülnéd az olajat.
Édességek és péksütemények
A hagyományos desszertek, péksütik, torták, kekszek és fánkok általában sok vajjal és tojással készülnek, így telített zsírsavakban és koleszterinben is bővelkednek. Emellett bőven van bennük cukor is, ami tovább ront a helyzeten. Ha nagyon édesszájú vagy, és nem tudsz lemondani a mindennapi nasikról, akkor inkább készítsd el őket otthon: így vaj helyett használhatsz növényi alternatívákat vagy egészségesebb olajokat, tojás helyett almaszószt vagy lenmagból készített tojáspótlót, cukor helyett pedig édesíthetsz alacsonyabb glikémiás indexű édesítőkkel vagy akár datolyával.
A legjobb magas koleszterintartalmú ételek
A megfelelő magas koleszterintartalmú ételek pozitív hatásúak is lehetnek, és sokuk még szívbarát diétába is beilleszthető.
Kagylófélék és tenger gyümölcsei
A legtöbb hal és kagylóféle elsőre ijesztően sok koleszterint tartalmaz, de alig vannak bennük telített zsírok. A kagyló és garnéla ugyanakkor remek fehérjeforrások is, és még B-vitaminokban, szelénben és cinkben is bővelkednek.
Sovány húsok
Egyes húsféléknek bár magas a koleszterintartalmuk, a telített zsírokból meglepően kevés van belőlük. Ilyen a legtöbb belsőség: a máj, a vese, a szív vagy a pacal. És bár lehet, hogy az ezekből az alapanyagokból készülő ételek nem a legvonzóbbak, még mindig sokkal jobban jársz velük, mint a vörös vagy a feldolgozott húsfélékkel.
Fotók: Getty Images