Apró, de valódi vitaminbomba a ribizli: érdemes gyakran fogyasztani, amíg tart a szezon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A ribiszke a savanykás zamata miatt a nyár egyik nagy kedvence, nem csak magában érdemes falatozni, nagyon változatosan lehet felhasználni sütés, főzés során.
A bogyós gyümölcs mérete ne tévesszen meg. Picike, az íze mégis intenzív, telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, áldás a szervezetnek.
Az aprócska gyümölcs szezonja rövid életű, július végéig, augusztus elejéig élvezhető, érdemes belőle minél többet csemegézni - a nyári hőségben jólesik a hidegen kínált gyümölcs, de ne csak magában fogyaszd! A ribizliből különleges finomságok készülhetnek, télire mehet belőle a kamra polcára lekvár és szörp, de sütésnél és főzésnél is használható.
Kívül-belül pozitívan hat
Régen a ribizlire gyógyszerként tekintettek, ugyanis az apró gyümölcs dúskál a vitaminokban, különösen C-vitaminban, de B- és E-vitaminban sem szenved hiányt. A gyümölcs fogyasztása pozitívan hat az immunrendszerre, a szív és az erek állapotára, csökkenti a vérnyomást és a köszvény kialakulásának esélyét, antibakteriális hatással is bír, valamint gyulladásgátló, vízhajtó és az emésztésnek is jót tesz.
A bogyó antioxidáns tartalma kiemelkedő, így hidratálja és táplálja a száraz bőrt. Mivel kalóriatartalma alacsony, fogyókúra ideje alatt bátran ehető.
Mutatjuk, mire figyelj vásárlásnál
A ribizli különböző színekben terem, lehet kapni fehéret, amelynek a húsa sárgásfehér, zamatában enyhén savanykás. Van még rózsaszínű, piros, arany és fekete ribizli is. A boltokban a leggyakrabban piros ribizlit lehet kapni, de fekete is előfordul. Előbbi erőteljesen savanykás, sok vasat tartalmaz, javítja a vérképzést, étvágynövelő hatással bír. Utóbbi húsosabb, mint a többi fajta, kevésbé savanykás a zamata.
Vásárlásnál mindig a szép, fényes, hibátlan bogyókat keresd, amelyek nincsenek megnyomódva. A feszes szemek hűtőben tárolva 3-5 napig eltarthatóak.
Amennyiben a kertedben is megterem a finomság, soha ne szedd esőben vagy utána, mert a ribizli hamar romlásnak indul.
Mi készüljön a ribizliből?
Sok finomság gyártható a gyümölcsből. Szezonjában sok nagymama készít az unokáknak fantasztikus ribizliszörpöt, lekvárt, zselét, de más különlegességek is készülhetnek a bogyóból. Süteményekbe szuperül illik, csempészd muffintésztába, szórd a szemeket piskótamasszába, de pavlova tortán is tökéletes, díszítőelemként is lehet használni.
A ribizlit érdemes nyári gyümölcsökből készült salátába forgatni, valamint fanyar, hűsítő gyümölcsleves is összedobható belőle. Sőt, pikáns mártásokat is készíthetsz a gyümölcsből, amelyet sültek mellé kínálhatsz.
Fotók: Getty Images