Lélegzetelállító panoráma övezi a világ legszebb kávéültetvényeit - Egész évben napsütésben pompáznak

kávéültetvény cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legenda szerint a kávét egy etióp kecskepásztor fedezte fel sok ezer évvel ezelőtt, amikor észrevette, hogy az állatai bizonyos cserjék legelése után sokkal élénkebbek lettek.

A cikk támogatója a L'OR kávékapszulák.

Az elbeszélések szerint a hely, ahol a cserjék teremtek, Etiópia Kaffa nevű régiójában volt, innen kapta nevét a kávé. A kis szemekből nyert ital azóta annyira népszerűvé vált, hogy szinte el sem lehet képzelni nélküle az életet. 

- Az úgynevezett kávéöv a térítőkön belül helyezkedik el, nagyjából Észak-Florida déli része és Madagaszkár déli része között. A kávé a legjobban a trópusi, szubtrópusi, magaslati éghajlaton érzi jól magát, ahol az éjszakai és a nappali hőmérséklet között jelentős a különbség, de éjszaka sincs túl hideg, a napsütés pedig állandó, a páratartalom pedig kifejezetten magas - magyarázta Szelei Szabolcs kávészakértő. Az úgynevezett kávéövbe 80 ország tartozik, amelyből 50 termel exportra. A kávék között minőségben óriási különbségek lehetnek. 

Kis szemű robusta és a nagyobb szemű arabica

A kávéfajták alapvetően két csoportba sorolhatók, robusta és arabica. Előbbi kisebb szemű, a koffeintartalma magas és jobban ellenáll a betegségeknek is. Az arabica nagyobb szemű, alacsonyabb, körülbelül fele olyan koffeintartalmú, érzékenyebb fajta. Minőségben is van különbség, az arabica javára. 

A már megpörkölt kávé tárolására nagy figyelmet kell fordítani, mert helytelen tárolás esetén hamar elveszti az aromáját, így az élvezeti értékét is.

Kávéültetvény Kolumbiában, Jerikó város mellett.

A világ kávétermelésének nagy részét, 60-70 százalékát Vietnam és Brazília adja, előbbiben a robusta, utóbbiban pedig mindkettő jelen van. Latin-Amerikában általában az arabica a domináns. Ezeken a helyeken  ma már gépesített termelés folyik a körülbelül 700 méter magas fennsíkokon, ami a kávé felvásárlási árát nagyon alacsonyan tartja. Egy évben egyszer szüretelnek, a december és március közötti időszakban.

A specialty kávékat meredek hegyoldalakon termesztik, ahova lehetetlenség géppel elérni, így ott kézzel művelik a földeket, ezért ezeknek a kávéknak jóval magasabb az áruk is. A specialty kávéknak egyébként a túl erős napsugárzás sem tesz jót, sok helyen árnyékoló fákkal védekeznek ellene. 

A kávé jellegzetes keserű íze a termesztés különbözőségéből, illetve a pörkölésből adódik. Az olaszos pörkölés erős pörkölést jelent, így kapja meg jellegzetes kesernyés, füstös ízvilágát. A specialty kávékra többfajta aroma jellemző. Az egyik csoportban egyszerre enyhén savanykás és édes, a másik csoportban enyhén csokoládés, mogyorós ízjegyek dominálnak. Az arabica kávéból is több száz fajta létezik a piacon, köztük számos hibrid is. Testesség, savasság és édesség - ez a három szó jellemzi a kávé ízét és textúráját. Ezeknek különböző arányai és kombinációi jellemzők egy-egy országra, illetve régióra. 

MINDEN ÍZÉBEN MESTERMŰ

Fedezd fel az érzékien finom ízek és gazdag aromák világát, mely ott rejlik minden egyes L'OR Espresso alumínium kapszulában. Éld át a kávézás tökéletes élményét a L'Or kompatibilis kapszuláival, Nespresso®* gépekhez fejlesztve.
A kompatibilis kávégépek listájához látogass el a weboldalra » www.lorkavekapszula.hu
*Harmadik fél védjegyei nem kapcsolódnak a JACOBS DOUWE EGBERTS-hez.

A legszebb kávéültetvények

A legjobb minőségű kávékat leginkább Latin-Amerika egyes országaiban és Afrika néhány országában termesztik, gyönyörű fennsíkokon, lélegzetelállító panorámával. Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük