Ezek az alapanyagok helyettesíthetők egymással – Nem kell a boltba rohanni, ha nincs otthon valami
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell kétségbeesned, ha közvetlenül sütés vagy főzés előtt szembesülsz azzal, hogy kifogyott az egyik vagy másik alapanyag otthonról, bátran használj helyettesítőket.
Akár egészségügyi okokból, akár azért, mert nincs kéznél éppen az adott összetevő, nem árt tudni, mit mivel lehet helyettesíteni. Természetesen a helyettesítés sokkal egyszerűbb akkor, ha főzöl, mintha sütnél.
Bár a sütés egyfajta tudomány, nem fog összedőlni a világ, ha egyszer-egyszer helyettesítesz alapanyagokat. Van, amitől csak a sütemény színe változik meg, esetleg picit a textúrája, de ne izgulj, a végeredmény ugyanolyan tökéletes lesz. Összeszedtük a leggyakoribb alapanyagokat és helyettesítésüket, deitt további ötleteket is találsz.
Helyettesíthető alapanyagok
Barna cukor
Nyugodtan használhatsz normál kristálycukrot a recepthez, az íze szinte semmit nem változik, csak a színe lesz halványabb a süteménynek. Ahhoz, hogy otthon reprodukáld a barna cukrot, adj 2 evőkanál melaszt 250 gramm cukorhoz, és jól keverd össze. Ha nincs otthon melasz -, amit nem csodálunk -, akkor egy kevés fahéjjal is színezheted a sütit, ha illik hozzá.
Porcukor
Bizonyos receptekben nem véletlenül írnak porcukrot kristály helyett. A porcukor jobban el tud keveredni a többi alapanyaggal, amitől sokkal simább lesz a tésztád vagy szószod. Ha nincs otthon porcukrod, akkor konyhai robotgépben keverj össze 250 gramm kristálycukrot 1 teáskanál kukoricakeményítővel.
Méz
A méz juharsziruppal vagy kukoricasziruppal is helyettesíthető. A recept típusától függően az íze kissé eltérhet. Használhatsz melaszt is, de figyelj arra, hogy ne sötét melaszt használj, mert az elnyomja a sütemény ízét.
Író
Sütemények kedvelt alapanyaga a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, vagyis az író. Nemcsak intenzívebb ízt kölcsönöz a sütinek, hanem az állagát is könnyedebbé teszi. Ha nincs otthon íród, akkor helyettesítheted joghurttal, de házilag is elkészítheted.
Tejszín
A tejszín az ételek selymességéért felel, sima tejjel nem tudod helyettesíteni. Egy kis trükkel mégis krémesebbé teheted a tejet, méghozzá úgy, hogy 200 milliliter tejbe 40 gramm vajat keversz.
Kukoricakeményítő
A kukoricakeményítőt gyakran használják sűrítőszerként, de nem csak ez az egy alternatíva létezik. 1 evőkanál kukoricakeményítő helyettesíthető 2 evőkanál liszttel, vagy 1 evőkanál rizsliszttel, vagy 2 evőkanál tápiókakeményítővel.
Tojás
Akár elfogyott a tojás, vagy növényi alapúan étkezel, léteznek alternatívák a tojás helyettesítésére. Ha a tojást mint kötőanyagot használod, akkor fél banánt, 50 gramm almaszószt használj, vagy 1 evőkanál lenmagot keverj össze 3 evőkanál vízzel. Ha kelt tésztáknál használod, akkor 1,5 evőkanálnyi víz és olaj keverékében oldj fel 1 teáskanál sütőport.
Csokoládé
Bár a legtöbb háztartásban nehéz elképzelni, hogy megtörténik, mégis előfordulhat, hogy pont a csokoládé hiányzik az alapanyagok közül. 30 gramm csokit úgy helyettesíthetsz, hogy 3 evőkanál kakaóport elkeversz 1 evőkanál olajban. Ha csokid van, de csokichipsed nincs, akkor csak egyszerűen aprítsd fel a csokit, és ugyanúgy használhatod.
Sütőpor
Sütőpor nélkül a legtöbb sütemény nem lesz jó, tömény lesz. Szerencsére nem kell kétségbeesned, ha nincs otthon, mert szódabikarbónával tökéletesen helyettesítheted, csak arra kell ügyelned, hogy szódabikarbónából mindig kevesebbet használj. Egy teáskanál sütőport 1/4 szódabikarbónával helyettesíthetsz, de keverj hozzá egy kicsi citromlevet is.
Mandulaliszt
Bár nem a leggyakrabban használt alapanyag, de érzékenységi vagy diétás okokból egyre többen sütnek alternatív lisztekkel fehér liszt helyett. A mandulaliszt ráadásul drága és nem a leggyakoribb alapanyag a kamrában. Ha mégis szükséged van rá, akkor 1 csésze blansírozott mandulát 1 evőkanál fehér cukorral tegyél aprítógépbe. Mandulaliszttel ezt a szuper mandarinos tortát is megsütheted.
Fotó: Getty Images