Melyik almafajta a savanykás és melyik az édes? Sütibe is, kompóthoz is más kell
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Rengetegféle almát lehet kapni, nyersen, kompótnak, süteménybe is szuper ez a gyümölcs - az almához olyan könnyen hozzájutunk, hogy el is felejtjük, milyen tökéletes gyümölcsről van szó.
Az alma az első gyümölcs, amit a gyerek a hozzátápláláskor kap. A legkönnyebben emészthető és édes gyümölcs, ráadásul tele van vitaminnal. A mai napig megvan az üveg almareszelőm, amin lereszeltem az egészen pici mennyiségeket.
A gyerekeknek a Gála típusú almát ajánlották, mert édes és lédús fajta. Almából nagy a választék, de érdemes válogatni, hogy melyiket esszük és melyikből készítünk süteményt vagy akár almakompótot.
Idared
Népszerű almafajta, minden piacon és szupermarketben megvásárolható. Az Idared az Amerikai Egyesült Államokból származik, ott nemesítették. Az egyik fele általában szép piros, mert itt érte a nap, a másik pedig sárga. A szépsége ne tévesszen meg senkit, picit savanykás az íze. Előnye, hogy nagyon sokáig eláll. Ezt az almát inkább nyersen érdemes ropogtatni.
Golden
A világon az egyik legelterjedtebb fajta, éretlenül zöld, éretten szép sárga színe van. Kellemesen édeskés az íze, ezt az almát is inkább frissen fogyasszuk.
Jonatán
Szép piros színű alma, ennek ellenére savanykás, savas fajta. Finom leveses, tökéletes szomjoltó, így ha szeretjük a savanykás ízt, bátran válasszuk. Külföldön viszont pont emiatt a tulajdonsága miatt nem örvend népszerűségnek. Levesessége miatt kompótnak is ez a legfinomabb.
Jonagold
Ha igazi, termelői almalevet vásárolunk, akkor nagy valószínűséggel ebből a fajtából préselik. Keresztezett fajta, az Egyesült Államokban népszerű Golden Delicious és a Jonatán fajtákból született. Ha frissen fogyasztjuk, akkor is ropogós, lédús, édes ízélményben lesz részünk.
Starking
Sokáig ez a fajta volt az abszolút kedvencem, imádtam, hogy olyan kemény a húsa, hogy majdnem beletörik a fogam. Aztán egyszer beleharaptam egy kásás húsú darabba, és hatalmas csalódás volt. A starking egyébként alul bordázott, olyan mintha lábai lennének. Egyszer kaptam egy akkorát, hogy nem bírtam megenni, olyan voltam mint Siv Widerberger: Bélyeg című gyerekversének szereplője- azóta nem ettem Starkingot.
Granny Smith
Számomra azért érdekes ez az alma, mert ezt az egyet hajlandó megenni a gyerekek apukája, így mindig volt otthon. A húsa finom ropogós, kemény, de nagyon savas is, így a gyerekek körében nem arat sikert. Viszont a Granny Smith a legjobb választás, ha rétest szeretnénk sütni.
Pink Lady
Ez az alma örökké beleégett az agyamba, amikor megláttam az árát a zöldségesnél. Egy darab került annyiba, mint másfajta almából egy kiló. Később találtam megfizethetőbb áron is, azóta rendszeresen vásárolom, mert a gyerekek is nagyon szeretik. Kicsit kemény, viaszos a húsa, de az íze nagyon szerethető, mert ropogós és finom édes. Egyébként ezt a fajtát a 70-es évek végén, Ausztráliában nemesítették. Magyarországon nem is terem, mert a melegebb klímát kedveli, ez is az oka a magasabb árnak.
Nyári alma
Nyári futásaim alkalmával életmentő étel az útszéli fákról leszedett egy-egy alma. Elég savanykás, így kellemesen frissít, de lehet, hogy csak nagyon éhes voltam, mert amúgy elég kásás a húsa. Pitébe viszont szuper választás.
Fotó: Getty Images