Pite, fánk, muffin és még 7 almás desszert, amit érdemes kipróbálni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az alma a gyümölcsök királynője, lédús, zamatos és egészséges, tökéletes választás különböző desszertek készítésénél.
A mondás úgy tartja, „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Tény, hogy az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs, mely egész évben könnyen elérhető.
A gyümölcs tápláló, vitaminban és rostban bővelkedik. Értékei miatt nyersen, a héjával együtt érdemes falatozni. Az alma erényei közé sorolandó, hogy remek alapanyag a konyhában, sütés és főzés során is hasznát veheted.
Ha nyersen szereted, keverheted joghurtba, vagy készíts belőle izgalmas salátát. A gyümölcsből kellemes fűszerezésű leves vagy köret is kivitelezhető, mely húsok mellé tökéletes. A legjobb felhasználása, ha süteményekbe sütöd. Még a legegyszerűbb piskótát is feldobja a zamata, a lédússága miatt pedig szaftos textúrát ad a tésztának. Rengeteg izgalmas desszertben veheted hasznát a gyümölcsnek, mutatjuk a mi kedvenceinket.
Omlós, habos-almás sütemény
Az illatos, szépséges sütemény tésztája a klasszikus mamaféle almás pitére hasonlít. Az almás töltelék gazdagon terül el az omlós tésztán, ami pedig különlegessé teszi, az a tojásfehérjehab. Ha még izgalmasabban készítenéd, akkor a töltelékre szentelj nagyobb figyelmet. Fahéj helyett párosítsd az almát csillagánizzsal, kardamommal vagy reszelt gyömbérrel.
Máglyarakás
A máglyarakás igazi régi kedvenc. A varázslatos sütemény egyszerű alapanyagokból készül. A tészta maradék, szikkadt pékáruból a legfinomabb, az almás tölteléket pedig érdemes más gyümölccsel párosítva kipróbálni. A mi receptünkben körte kerül mellé, és a szilvalekvár gondoskodik a fejedelmi ízélményről. Ha ennyi nem lenne elég, akkor ott van még a csodás tojáshabkorona.
Almás clafoutis
A francia desszert tejpite néven is ismert. Hagyományosan bogyós gyümölcsökkel készül az édes finomság, de ez nem jelenti azt, hogy más gyümölccsel ne lehetne kipróbálni. A sűrű, palacsintára hasonlító tésztát dobd fel almával, keverj mellé vaníliát és fahéjat. Tálalásnál fagylalt és tejszínhab is kerülhet a desszert tetejére.
Almás sajttorta
A szépséges almás sajttorta ízében érezhetők az ősz és a tél kedvenc fűszerei. A torta kekszalappal készül, bármilyen darált változattal működik. Próbáld ki gyömbéres, csokis vagy fahéjas keksszel. A krémes töltelék esszenciájával is játszhatsz, kóstold meg rummal vagy egy kis brandyvel bolondítva. Hogy a torta tetején ne barnuljon meg az alma, frissen facsart citrom levével feltétlen forgasd egybe!
Almás szelet vaníliapudinggal
Az almás szelet alapja vajas, omlós tészta, melyen alma és vaníliapuding kap helyet. Hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát, érdemes elősütni, vagy búzadarával, esetleg zsemlemorzsával megszórni az alapot. Ha lehet, a pudingot házilag készítsd el, úgy sokkal finomabb. Hogy még különlegesebb legyen, a sütemény tetejére szórj fahéjas morzsát.
Joghurtos-almás muffin
Az almás muffin íze az almás pitére emlékeztet. A tésztája puha, köszönhetően a joghurtnak, ezért remekül bírja a csomagolást, ott a helye az uzsonnásdobozban. Az almát kockákra vágva vagy reszelve is a tésztába keverheted. A fahéj kötelező mellé, ha pedig díszesen szeretnéd kínálni, akkor tejszínhab vagy vajkrém kerüljön a tetejére.
Almás, rumos rétes
A rétes házilag készítve az igazi. Ha elég bátornak érzed hozzá magad, akkor a tésztát is te készítsd el. Az almás rétes töltelékéhez savanykásabb gyümölcsöt válassz, fahéjjal és rummal egybeforgatva ínycsiklandó lesz. Persze lehet még fokozni az ízélményt, az almához mandulát vagy mazsolát is keverhetsz. Tálalásnál pedig egy nagy adag tejszínhabbal koronázd meg az ünnepi desszertet.
Fordított almás pite
A mutatós sütemény a francia konyha egyik remekműve, mely fordított pite néven ismert. A népszerű finomság egy konyhai malőrből született, hódította meg az egész világot. Bár látszólag úgy tűnik, furfangos az elkészítése, igazság szerint pofonegyszerű. A lényeg, hogy a forma aljára először az almának kell kerülnie, erre jön a tészta. Miután megsült a pite, borítsd ki a formából, így felülre kerül a megkaramellizálódott almás töltelék.
Almás fánk
Az almából fánk is készülhet, méghozzá díjnyertes! Az almás pampuska az elkészítése miatt is megérdemli a dicséretet, hisz kimarad belőle a dagasztás és a kelesztés hosszas folyamata. A bekevert tésztát összeállítás után azonnal, forró olajban aranybarnára sütheted. A gyorsan készülő finomságot vegánok is kipróbálhatják tojás nélkül, növényi italokkal.
Habos-almás sütemény
A csokimázzal bevont almás sütemény nagyon különleges és finom desszert. A régi finomság almás krémes néven is ismert. Hagyományosan kétféle színű piskóta az alap, de egyszínűvel is működik a recept. Elkészítésében hasonlít a fordított almatortára, csak ebben a változatban az alma tetejére házi főzött krém és csokimáz is kerül.
Cover: Getty Images, belső fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors